همگام با وحی

    از ویکی‌نور
    همگام با وحی
    همگام با وحی
    پدیدآورانبهجت‌پور، عبدالکریم (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرنخستین تفسیر جامع شیعی به ترتیب نزول قرآن
    ناشرسبط النبي (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌و‌سلم)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1387ش
    چاپ2
    شابک978-964-8519-95-2
    موضوعتفاسیر تربیتی نزولی (شیعه) - تفاسیر شیعه - قرن 14
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ب‎‏9‎‏ﻫ‎‏8 98 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    همگام با وحی، نوشته قرآن‌پژوه معاصر، عبدالکریم بهجت‌پور (متولد 1344ش)، نخستین تفسیر جامع شیعی به‌ترتیب نزول سُوَر بر اساس روایات ابن عباس و شامل تبیین 24 سوره (علق، قلم، مزّمّل، مدّثّر، حمد، مسد، تکویر، اعلی، لیل، فجر، ضحی، شرح، عصر، عادیات، کوثر، تکاثر، ماعون، کافرون، فیل، فلق، ناس، توحید، نجم و عبس) است. این تفسیر قبلا به نام همگام با وحی: تفسیر تنزیلی (به ترتیب نزول) معرفی شده است.

    تفاوت نسخه

    1. نسخه حاضر، یک‌جلدی، قدیمی و اولین ویرایش (1387ش) است.
    2. نسخه معرفی‌شده قبلی، شش جلدی، جدید و دومین ویرایش (1390-1397ش) است.
    3. سوره‌های تفسیرشده در این نسخه (24 سوره) همان سوره‌هایی است که در جلد اول از همگام با وحی: تفسیر تنزیلی (به ترتیب نزول) آمده و 5 جلد بعدی آن، به سوره‌های دیگر پرداخته است.

    نمونه مباحث

    نکته‌های روش‌شناختی:

    1. اولین گام اصلاح افراد از بیدار کردن آنان و هوشیار نمودن آنان از عواقب غفلت و بی‌توجهی به رفتار و باورهای آنان، آغاز می‌شود[۱].
    2. تبیین روابط انسان با خدا در سایه بیان روابط خدا با انسان صورت می‌پذیرد؛ یعنی قبل از آنکه مردم به وظایف خود در برابر خدا واقف شوند، باید به نقش‌های خداوند در سرنوشت بشر و تمام هستی واقف شوند. به همین جهت در سوره‌های علق، قلم، مزّمّل و مدّثّر به‌خوبی به این روابط اشاره شد و در سوره فاتحة الکتاب، روابط پروردگار با انسان و هستی، دلیل حمد و سپس توحید بندگی و استعانت قرار گرفت[۲].
    3. از عبارت «صِراطَ الَّذينَ أَنعَمتَ عَلَيهِم...» استفاده می‌شود که میزان موفقیت یک راه و مکتب و ایده و عدم موفقیت آن، با افراد تربیت‌شده آن و یا مخالف و معاندش سنجیده می‌شود و وجود نمونه‌هایی از هر گروه در ایجاد انگیزه پیروی برای دیگران بسیار مؤثّر است[۳].

    تاریخ نگارش

    هرچند تاریخ دقیق نگارش اثر حاضر مشخص نشده، ولی نویسنده نگارش مقدمه‌اش را در حوزه علمیه قم، بهمن 1386ش، به پایان رسانده است[۴].

    مآخذ نگارنده

    نویسنده، اسامی تعداد 27 کتاب از منابع تفسیر خودش را بیان کرده است؛ از جمله تفاسیر شیعی: مجمع البيان في تفسير القرآن، تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب، الميزان في تفسير القرآن و تفسیر نمونه و تفاسیر سنی: في ظلال القرآن و تفسیر القرآن الحکیم الشهیر بتفسیر المنار[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص261
    2. ر.ک: همان، ص281
    3. ر.ک: همان، ص282
    4. ر.ک: پیشگفتار، ص85
    5. ر.ک: همان، ص84-85

    منابع مقاله

    پیشگفتار و متن کتاب.

    وابسته‌ها