نشأة و إدارة رياض الأطفال من المنظور الإسلامي

    از ویکی‌نور
    نشأة و إدارة رياض الأطفال من المنظور الإسلامي
    نشأة و إدارة رياض الأطفال من المنظور الإسلامي
    پدیدآورانحریری، رافده (نویسنده)
    ناشرمکتبه العبیکان
    مکان نشرریاض
    سال نشر1423ق/2002م
    چاپاول
    موضوعمهد کودک‌
    کد کنگره
    ‏LB۱۱۴۰/ح۴ن۵

    نشأة و إدارة رياض الأطفال من المنظور الإسلامي تألیف رافده حریری در فصول دوازده‌گانه این اثر تلاش شده است تصویرى گویا و فراگیر از مدیریت مهد کودک پیش‌رو نهاده شود تا مورد استفاده دانشجویان رشته تربیت مربى مهد کودک در مراکز تربیت معلم و دیگر رشته‌ها همخوان و نیز مدرسان این رشته و دیگر علاقه‌مندان قرار گیرد. نگارنده از رهگذر این تألیف خواسته است به اهمیت مهد کودک، لزوم ایجاد مهد کودک، هدف‌هاى تأسیس مهد کودک، چگونگى اداره مهد کودک، اهمیت روابط انسانى و روابط ادارى کارآمد در افزایش پویایى و کارآیى امور ادارى و نیز بعد دینى مدیریت در مهد کودک اشاره کرده باشد.

    گفتنى است پرداخت مؤلف به مدیریت اسلامى، اولاً عام است نه مدیریت مهد کودک، ثانیاً منحصر به اشارات بیست‌صفحه‌اى او در فصل سوم کتاب است، از این‌رو به نظر مى‌رسد گنجاندن عبارت «از دیدگاه اسلام» در عنوان کتاب بیشتر جنبه تبلیغى و تجارى دارد.

    در فصل آغازین این کتاب از تاریخچه پیدایش و تحول مهد کودک بحث، و اشاره شده است که نخستین مهد کودک در آلمان و به دست فردریک فروبل در 1840 م تأسیس شد؛ سپس در 1907 م ماریا منتسورى در ایتالیا به مهد کودک بعد آموزشى هم داد و پس از آن مهد کودک‌هایى از نوع منتسورى در سراسر جهان رایج شد. نکته بعدى بیان مفهوم اصلى مهد کودک است، پس از آن با اشارتى به اهمیت پرورش مربى مهد کودک و اهمیت کار مربیان مهد کودک فصل به فرجام مى‌رسد.

    در فصل دوم با عنوان تحول اندیشه مدیریت از مطالب زیر یاد شده است: آیا مدیریت محصول قرن بیستم است‌؟، ضرورت روابط انسانى در مدیریت، مبانى روابط انسانى، امورضرورى براى اعمال اصل روابط انسانى، میزان تأثیر روابط انسانى بر جو مهد کودک، وظایف اساسى مدیریت، مفهوم و تعریف مدیریت تربیتى، هدف‌هاى مدیریت تربیتى، مفهوم و تعریف مدیریت.

    مدیریت در اسلام، موضوع فصل سوم است. مدیریت چونان دانشى که اصول و مبانى‌اى دارد، از آغاز در نظام اسلامى وجود داشته است و شامل وظایف مدیریتى‌اى بوده است که علم جدید مدیریت عرضه مى‌کند، اما این دانش مانند علوم امروزى مکتوب نبوده است (ص 73). نویسنده در ادامه از اصول مدیریت در اسلام یاد کرده است (سلسله‌مراتب، تقسیم کار، برنامه‌ریزى، مشورت، مشاوره و راهنمایى، نظارت، ارزیابى، اطاعت و فرمانبرى، همکارى، قدرت و مسئولیت، درست انجام دادن کارها، تشویق، رهبرى، کار را به کاردان سپردن، استناد به حقایق علمى، فروتنى، آراستگى به اخلاق نیکو، حاکمیت علم، انصاف، نرم‌خویى و احترام، حفظ حرمت اشخاص، تسامح، ایثار، مهربانى، ثبات رأى). اشارتى به روابط انسانى در اسلام فراز فرجامین این فصل است.

    نگارنده در هشت فصل دیگر کتاب به مباحث ذیل پرداخته است: ساختار مدیریتى مهد کودک؛ آیین‌نامه فعالیت در مهد کودک‌هاى عربستان سعودى؛ پرونده‌ها و اسناد ادارى؛ برنامه‌هاى مهد کودک؛ نمونه‌هایى از اسناد و مدارک و برگه‌هاى ادارى اصلى مهد کودک؛ مهم‌ترین مشکلات فراروى مهد کودک؛ ساختمان مهد کودک؛ ارزیابى در مهد کودک.[۱]


    پانویس

    1. رفیعی، بهروز، ص359-360


    منابع مقاله

    رفیعی، بهروز، کتاب‌شناسی تعلیم و تربیت در اسلام، مرکز بین‌المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)، قم، یکم، 1390ش.

    وابسته‌ها