نزهة الناظر في الجمع بين الأشباه و النظائر

    از ویکی‌نور
    نزهة الناظر في الجمع بین الأشباه و النظائر
    نزهة الناظر في الجمع بين الأشباه و النظائر
    پدیدآورانواعظی، نورالدین (محقق)

    ابن سعید، یحیی بن احمد (نویسنده)

    حسینی اشکوری، احمد (محقق)
    ناشرمطبعة الآداب
    مکان نشرنجف اشرف - عراق
    چاپ1
    موضوعاشباه و نظایر (فقه) فقه جعفری - قرن 7ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏169‎‏/‎‏3‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏8‎‏ن‎‏4‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نزهة الناظر في الجمع بين الأشباه و النظائر نوشته شيخ يحيى بن سعيد حلى، متوفاى 690 هجرى مى‌باشد.

    كتاب، يكى از كتب فقهى قرن هفتم هجرى بشمار مى‌رود كه در آن با ديدگاهى وسيع به طرح مباحث فقهى پرداخته شده و با عباراتى سليس و روان و بدون استفاده از اصطلاحات مشكل فقهى، نكات فقهى جالبى را در اختيار خواننده قرار مى‌دهد.

    ساختار و گزارش محتوا

    اين كتاب نه بسيار طولانى است تا خواننده از خواندن آن خسته گردد و نه آنچنان كوتاه و مختصر، كه به مباحث مهمى كه طرح آنها لازم است بى توجهى كند.

    مؤلف، در اين كتاب مرورى سريع بر تمام ابواب فقه از كتاب طهارت تا كتاب ديات دارد، اما نه به سبک معمول ديگر كتب فقهى، بلكه موارد مختلفى از مباحث فقهى را كه در يك حكم اشتراك دارند يك جا مى‌آورد.

    مقصود از «الأشباه و النظائر» هم آن است كه مسائل مختلفى از ابواب متفاوت فقه به خاطر وجود يك شباهت ميان آنها يك جا جمع شده و با هم مطرح شده‌اند.

    اما نكتۀ قابل ذكر آن است كه مؤلف، مسائل مختلفى را كه در ابواب گوناگون وجود دارد، بدون بيان يك قاعدۀ كلى، جمع‌آورى مى‌كند، حتى گاهى مسائلى را يك جا مطرح مى‌كند كه نتيجۀ قواعد كلى متفاوتى هستند، ولى حكم همۀ آنها يكى است.اين كتاب با وجود آنكه كتابى است مختصر و از كتب فقهى استدلالى به شمار نمى‌آيد، ولى گاهى، به بررسى مباحث مختلف فقهى مى‌پردازد و بخشى از روايات مسألۀ مورد نظر را مطرح مى‌نمايد و نظريات بعضى از بزرگان فقها را نيز نقل مى‌كند و به بررسى آن پرداخته و آن را قبول يا رد مى‌نمايد.

    مؤلف در نقل روايات، بيشتر از كتاب من‌ لا‌يحضره‌ الفقيه و كتاب التهذيب استفاده مى‌كند و در نقل نظريات فقها، بيشتر نظريه ابن بابويه و شيخ طوسى را مطرح مى‌نمايد.

    نسخه‌هاى كتاب

    1. نسخه كتابخانه حضرت آيت‌اللّٰه حكيم در نجف اشرف.
    2. نسخه كتابخانه حجت‌الاسلام شيخ ميرزا على زنجانى.

    وابسته‌ها