نافذة علی أهم الفرق و المذاهب

    از ویکی‌نور
    نافذة علی أهم الفرق و المذاهب
    نافذة علی أهم الفرق و المذاهب
    پدیدآورانبن بديرة، شکيب (نويسنده)
    ناشرمرکز المصطفی(ص) العالمي للترجمة و النشر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1392ش - 1434ق
    چاپ1
    شابک978-964-195-220-6
    موضوعاسلام - فرقه‌‎ها - تاریخ - شیعه- فرقه‌‎ها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ب9ن2 235/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نافذة علی أهم الفرق و المذاهب الإسلامية، تألیف شکیب بن بدیرة طبلبی (1960م)، مشتمل بر فرق و مذاهب اسلامی و مکاتب فکری آنهاست.

    نویسنده با انتخاب لفظ «نافذه» در عنوان کتاب، آن را مرحله اول از مسیر مطالعاتی پیشنهادی به خواننده دانسته است‏. این کتاب همچنین به‌عنوان ماده کمک‌درسی در موضوعات «مهم‌ترین فرق اسلامی» و «مهم‌ترین مذاهب فقهی اسلامی» خواهد بود[۱].

    مطالب این کتاب، مشتمل بر مهم‌ترین موضوعات علم فرق اسلامی، به‌علاوه اشاره مختصری به مکان‌های تشکیل مهم‌ترین مذاهب فقهی و کلامی معاصر و همچنین مهم‌ترین تحولات فکری معاصر در بعضی فرق و مذاهب اسلامی قدیمی مانند وهابیت و گروه‌های منشعب از آن و ملحق به آن مانند گروه‌های جنگجوی سلفی است. ازآنجاکه کتاب، ملتزم به رعایت اختصار بوده، به مباحث اخیر فقط اشاره شده است. از ویژگی‌های بدیع در این کتاب، سعی در انطباق و موافقت کامل با ضوابط آکادمی متعارف در علوم انسانی جدید است؛ در این رابطه از دو کتاب مهم ملل و نحل شهرستانی و مقدمه ابن خلدون و مصادر فراوان دیگر استفاده شده است[۲].

    مباحث کتاب، در چهار باب و چهل‌وهفت بحث نگارش شده است. در باب اول، مقدمه‌ای پیرامون نظام سقیفه و لوازم آن از جمله اجتهاد در مقابل نص و تأویل و نیز موضوع حدیث غدیر و مصلحت سیاسی و مباحثی ازاین‌دست مطرح شده است[۳]. پس از آن در باب دوم، اثرات سقیفه و تأثیر آن در تفکرات اسلامی پس از آن مطرح شده است. همچنین به دیدگاه شیعه امامیه در این رابطه اشاره شده است. در فصل سوم این باب، انشقاقات و انحرافات از محور ولایت و امامت با طرح عقاید زیدیه، اسماعیلیه و دیگر فرق تشیع مورد مطالعه قرار گرفته است[۴].

    در باب سوم، ابتدا مذاهب فقهی اهل سنت و سپس تطورات فقاهت در عصر ائمه(ع) تا زمان غیبت مطرح شده است. در باب چهارم، مکاتب فکری متأخر و تأثیرات آنها در مناسبات اجتماعی و ستیزه‌های سیاسی مطرح شده است؛ به‌عنوان مثال تصوف نه از وجهه عرفانی آن، بلکه از وجهه گمراهی و خرافه آن مورد توجه استعمار قرار گرفت و راه گسترش سیطره آن بر بلاد اسلامی بدین ‌وسیله فراهم شد[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص20-19
    2. ر.ک: همان، ص23-21
    3. ر.ک: متن کتاب، ص65-29
    4. ر.ک: همان، ص277-243
    5. ر.ک: همان، ص417

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها