منهاج الطالبين و عمدة المفتين

    از ویکی‌نور
    منهاج الطالبين و عمدة المفتين
    منهاج الطالبين و عمدة المفتين
    پدیدآوراننووی، یحیی بن شرف (نويسنده)
    ناشردار المنهاج
    مکان نشرعربستان - جده ** لبنان - بیروت
    سال نشر1426ق - 2005م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ن۹م۸ 176/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    منهاج الطالبين و عمدة المفتين، از آثار محدث و فقیه شافعی قرن هفتم هجری قمری، ابوزكريا يحيى بن شرف‌الدين نووى شافعى (متوفاى 676ق)، مشهور به نووى است كه نویسنده در آن، دوره‌ای کامل از احکام فقهی را بر اساس مذهب شافعیان آموزش می‌دهد. این کتاب با اهتمام پژوهنده معاصر، محمد محمدطاهر شعبان منتشر شده است.

    هدف و روش

    • محمد محمدطاهر شعبان مباحثی سودمند درباره روش‌شناسی کتاب حاضر با عنوان «الأضواء علی کتاب منهاج الطالبین» مطرح کرده [۱] و از جمله نوشته است:
    • بسیاری از اندیشوران شافعی به این کتاب توجه کرده و به شرح و توضیح آن پرداخته و تعلیقات و حواشی بر آن نوشته و یا اصطلاحات و دقایقش را جداگانه بیان کرده‌اند و ... [۲]
    • نووى با اشاره به اینکه اندیشمندان شافعی کتابهای مبسوط و مختصر فراوانی نگاشته‌اند و کتاب المُحَرَّر نوشته ابوالقاسم رافعی متقن‌ترین مختصر و پُرفایده است، افزوده است: ولی حجمش زیاد است و من تصمیم گرفتم نصف آن را کاهش بدهم و مطالب سودمندی بر آن بیفزایم و... [۳]

    ساختار و محتوا

    • این اثر شامل همه ابواب فقهی (شامل 72 کتاب) از طهارت تا امهات الأولاد است.
    • در پایان کتاب، 3 رساله ضمیمه شده است:
    1. «سُلَّم المتعلّم المحتاج الی معرفة رموز المنهاج» آمده است که در 4 فصل به بیان و معرفی منهاج و نویسنده‌اش و کسانی پرداخته که به حفظ آن اهتمام ورزیده‌اند و آنگاه منابع منهاج و نویسندگانش را شناسانده و سپس برخی اصطلاحات نووی در کتابهایش را بیان کرده و بعد به شرح مصطلحات نویسندگان «التحفة»، «النهایة» و «المغني» پرداخته است.
    2. «الابتهاج في بیان اصطلاح المنهاج» نوشته احمد بن ابی‌بکر بن سمیط علوی حضرمی شافعی (1277-1343ق) که برخی از اصطلاحات کتاب «منهاج الطالبين و عمدة المفتين» را توضیح داده است.
    3. «ملحق الموازین و المکاییل و الأطوال» تنظیم غالب محمد اکریّم (جداولی شامل واحدهای وزن، پیمانه و طول در نزد حنفیان و سایر مذاهب فقهی (شافعی، حنبلی و مالکی) و مقایسه با نظام فرانسه و انگلستان)

    نمونه مباحث

    • هر نوشیدنی که زیادش مستی آورد، نوشیدن اندک آن نیز حرام است و بر نوشنده آن حدّ شرعی اجرا می‌شود مگر آنکه کودک باشد یا دیوانه یا... [۴]

    پانویس

    1. مقدمه محقق، ص15-50.
    2. همان، ص16.
    3. مقدمه نویسنده، ص64.
    4. متن کتاب، ص513.

    منابع مقاله

    • مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها