منهاج الصالحین (محمد سند)

    از ویکی‌نور
    منهاج الصالحین
    منهاج الصالحین (محمد سند)
    پدیدآورانسند، محمد (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرکتاب القصاص و الدیات
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    منهاج الصالحين؛ کتاب القصاص والديات اثر شیخ محمد سند (متولد 1382ق)، مرجع دینی و عالم محقق اهل بحرین، مجموعه‌ای است از مسائل فقهی و احکام مطرح شده پیرامون کتاب القصاص و کتاب الدیات.

    کتاب فاقد مقدمه بوده و مطالب، دربردارنده مجموعا 581 مسأله فقهی در ابواب قصاص و دیات و کتاب الشرکة می‌باشد که به صورت خلاصه و مختصر، مطرح گردیده است. به منظور آشنایی بیشتر با کتاب و مطالب آن، به برخی از این مسائل، اشاره می‌شود:

    1. در مسأله اول، به بیان حکم قصاص و جوانب مختلف آن پرداخته شده و به این نکته اشاره شده است که حکم قصاص، به واسطه کشتن عمدی و تهاجمی فردی که خونش محترم است، ثابت می‌شود[۱].
    2. در مسأله دوم، ضوابط و شرایط تحقق قتل عمد، بیان شده است که از جمله آنها عبارتند از:
      1. شخص عاقل بالغی قصد قتل داشته باشد ولو اینکه عمل او، غالبا کشنده نبوده ولی منجر به قتل شود؛
      2. قصد عملی که عادتا کشنده نیست را داشته و به واسطه آن به قتل برسد، اگرچه در ابتدا قصد قتل نداشته و...[۲].
    3. در مسأله چهارم، چنین بیان شده است که اگر شخصی دیگری را از به قصد قتل یا مجروح ساختن، آتش زد و باعث مرگ او شد، بر او قصاص ثابت می‌شود، هرچند آن شخص به واسطه مداوا، امکان نجات یافتن داشته ولی با اختیار، آن را ترک کرده است[۳].
    4. در مسأله هفتم، حکم سحر منجر به قتل مطرح شده است. نویسنده برای سحر، حقیقت موضوعی و واقعیت عینی قائل نبوده و آن را تخیل کردن غیر واقع به صوت واقع می‌داند ولی معتقد است اگر شخصی دیگری را سحر نماید و این عمل، مؤثر بوده و منجر به مرگ او شود، چنانکه مثلا او را جادو کند و به نظرش برسد که شیری به او حمله کرده و از ترس بمیرد، ساحر در معرض قصاص قرار خواهد گرفت[۴].

    در انتهای کتاب، مجموعه سؤالاتی تحت عنوان «الیحامن والبیوضات» (اسپرم و تخمک)، پیرامون حکم شرعی لقاح مصنوعی و بارداری از این طریق و مباحث و موضوعات پیرامون آن، مطرح و بدان پاسخ داده شده است[۵].

    پانویس

    1. متن کتاب، ص5
    2. همان، ص5- 6
    3. همان، ص6
    4. همان، ص8
    5. همان، ص141

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها