منتخب قرة عيون النواظر في الوجوه و النظائر في القرآن الكريم

منتخب قرة عيون النواظر في الوجوه و النظائر في القرآن الكريم، اثر ابوالفرج عبدالرحمن بن على بن جوزى (510-597ق)، فقیه حنبلی، محدث، مورخ و متکلم است. این اثر در موضوع علوم قرآن به نگارش درآمده و توسط محمد سید صفطاوی و فؤاد عبدالمنعم احمد تحقیق شده است.

منتخب قرة عيون النواظر في الوجوه و النظائر في القرآن الكريم
منتخب قرة عيون النواظر في الوجوه و النظائر في القرآن الكريم
پدیدآورانابن جوزی، عبدالرحمن بن علی (نويسنده)

صفطاوی، محمد سید (خلاصه کننده)

احمد، فواد عبد المنعم (خلاصه کننده)
عنوان‌های دیگرقرة عيون النواظر في الوجوه و النظائر في القرآن الكريم. برگزیده
ناشرمنشاة المعارف
مکان نشرمصر - اسکندریه
سال نشر13سده
چاپ1
موضوعقرآن -- مسائل لغوی - قرآن - واژه نامه‌‎ها
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
الف2م8 82/6 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نوشتار حاضر که به بیان وجوه و نظائر یا الفاظ مشترک و مترادف در قرآن کریم اختصاص یافته است، در حقیقت گزیده‌ و مختصرشده کتاب «قرة العيون النواظر في الوجوه و النظائر» نویسنده یادشده است[۱] که در برخی از منابع از آن با عنوان «الوجوه و النظائر» نیز یاد شده است[۲]. برخی از این اثر با عنوان «الوجوه النواضر في الوجوه و النظائر» یاد کرده‌اند[۳].

این اثر از جمله کتاب‌های ارزشمندی است که در زمینه وجوه و نظایر قرآنی تألیف شده است؛ زیرا علاوه بر اشتمال آن بر مطالعات پیشین در موضوع یادشده، از دقت نظر نویسنده در جمع‌آوری و عرضه مطالب به شکل آسان برای مخاطب برخوردار است. محتوای کتاب نشان از آن دارد که نویسنده مطالب را با دقت و ایجاز و با پرهیز از زیاده‌گویی، گزینش کرده است[۴].

نویسنده، واژه‌گان مورد بحث در کتاب را در قالب چندین باب (بالغ بر یک‌صدوپنجاه‌وسه باب) و بر اساس ترتیب حروف الفبایی ذکر کرده تا دسترسی پژوهشگر را به مطالب مورد نظر تسهیل نماید. وی پس از ذکر کلمات، به بیان وجوه و معانی مختلف آنها و همچنین کاربرد آنها در زبان عرب با اشاره به استعمال آنها توسط عالمان برجسته لغت به‌همراه استشهاد به بسیاری از اشعار قدیم پرداخته است[۵].

محققان اثر، علاوه بر استخراج آیات قرآن و مشخص کردن شماره سور و آیات جهت سهولت دسترسی، به استخراج و مستندسازی احادیث نبوی و ارزش‌گذاری آنها و همچنین استخراج و مستندسازی شواهد شعری و تکمیل نواقص آنها به‌همراه توضیحاتی پیرامون شاعران، در پاورقی پرداخته‌اند[۶].

پانویس

  1. ر.ک: متن کتاب، ص25
  2. ر.ک: مقدمه، ص13؛ صفدى، خلیل بن ایبک،‏ ج‏18، ص188
  3. ر.ک: مقدمه، ص12
  4. ر.ک: همان، ص5
  5. ر.ک: همان
  6. ر.ک: همان، ص13

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. صفدى، خلیل بن ایبک، «الوافي بالوفيات»، لبنان، دارالنشر فرانز شتاینر، 1402ق، چاپ دوم.

وابسته‌ها