مقالة في تحقيق إقامة الحدود في هذه الأعصار

    از ویکی‌نور
    مقاله فی تحقیق اقامه الحدود فی هذه الاعصار
    مقالة في تحقيق إقامة الحدود في هذه الأعصار
    پدیدآورانپژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی(دفتر تبلیغات اسلامی) (اعداد)

    ناطقی، علی اوسط (محقق)

    فرادی، لطیف (محقق)

    شفتی بیدآبادی، سید محمدباقر (نویسنده)
    عنوان‌های دیگراقامه الحدود فی هذه الاعصار

    رساله فی حکم اقامه الحدود فی زمن الغیبه

    وجوب اقامه الحدود الشرعیه زمن الغیبه علی المجتهد
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1427 ق
    چاپ1
    شابک964-371-851-4
    موضوعحدود (فقه)
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏195‎‏/‎‏6‎‏ ‎‏/‎‏ش‎‏7‎‏م‎‏7‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مقالة فى تحقيق إقامة الحدود في هذه الأعصار نوشته فقيه بزرگ جناب آقا سيد محمدباقر شفتى، با تحقيق جناب آقايان على اوسط ناطقى و لطيف فرادى تحت اشراف واحد احياى تراث اسلامى پژوهش‌گاه علوم و فرهنگ اسلامى به چاپ رسيده است و در آن مباحث و فروع فقهى مربوط به اجراى حدود در زمان معاصر و انواع حدود مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته است.

    انگيزه تأليف

    بر خلاف بسيارى از فقهاى گذشته سيد شفتى معتقد به وجوب اقامه حدود در عصر غيبت مى‌باشد؛ ولى آنچه باعث نوشتن اين كتاب شده اثبات اصل جواز اقامه حدود در زمان غيبت است.

    ساختار

    نگارنده، ديدگاه‌هاى موافقان و مخالفان اجراى حدود در عصر غيبت را بررسى نموده و ادله روايى و عقلى مبتنى بر آن را بيان كرده و نظريه جواز اقامه حدود در زمان فعلى را برگزيده و در چهار مقام اين مطلب را تحليل نموده است.

    درمقام اول تا سوم ثابت كرده كه جايز است جارى كردن حدود توسط مولى براى برده‌هايش، زوج براى زوجه‌اش و پدر براى فرزندش و بر اين اساس قصد دارد اصل جواز اقامه حدود را به اثبات رساند.

    گزارش محتوا

    در ابتداى كتاب گوشه‌اى از حيات سيد محمدباقرشفتى و خانواده و اخلاق و نسب وى بيان و مقامات علمى و معنوى او بررسى شده؛ سپس ديدگاه وى در مورد اقامه حدود در عصر حاضر بيان گرديده است.

    نگارنده به معناى حد در لغت و فقه اشاره كرده و اقوال فقها را در جواز و عدم جواز اقامه حدود در عصر غيبت توسط فقهاى دينى به طور مبسوط مورد بحث و بررسى قرار داده است.

    وى در ميان اقوال، قول به جواز اقامه حدود توسط فقها در صورت تمكن، قول به عدم جواز اجراى حد مگر توسط مولى براى عبدش و جواز اجراى آن براى خليفه سلطان، پدر بر فرزند، زوج بر زوجه نقل كرده اختلاف نظر فقها در اين زمينه را مورد تحليل قرار داده است.

    در همين راستا نگارنده به سخنان فقهاى شيعه درباره جواز اقامه حدود توسط مولى بر مملوك و کیفیت اجراى حد در اين حالت اشاره كرده و فروع مختلف مسئله را در كلام آنان بررسى نموده است.

    در قسمت ديگرى از كتاب، نویسنده به جواز اقامه حدود توسط شوهر بر همسر خويش پرداخته و ادله قائلين به جواز را اعم از آيات و روايات بررسى كرده و صورت‌هاى مختلف مسئله را بيان مى‌كند.

    نگارنده اجراى حد را در صورتى كه همسر مرتكب زناى محصنه گردد بازگو و ادله روايى در اين زمينه را از لحاظ سندى و دلالى بررسى نموده است.

    در قسمت بعدى كتاب نگارنده ادله روايى و اقوال برخى از فقها را در مورد اجراى حد توسط پدر بر فرزند بيان كرده و اين ادله را نيز مورد تجزيه و تحليل قرار مى‌دهد.

    ادله مربوط به جواز اجراى حد توسط مولى بر مماليك خويش و فروع اين مسئله و بررسى روايات و اقوال فقها در اين باره از مباحث پايانى كتاب است.

    فهرستى از آيات، روايات، اعلام، كتاب‌ها، اماكن و منابع تحقيق در پايان كتاب حاضر درج شده است.