مفتاح الوصول إلى بناء الفروع على الأصول

    از ویکی‌نور
    مفتاح الوصول إلى بناء الفروع على الأصول
    مفتاح الوصول إلى بناء الفروع على الأصول
    پدیدآورانتلمسا‌نی‌، محمد بن‌ احمد (نويسنده)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ت8م7 156 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مفتاح الوصول إلی بناء الفروع علی الأصول، اثر محمد بن احمد بن علی تلمسانی (متوفی 710-771ق)، کتابی است در بیان مباحث علم اصول و فروعات مربوط به آن.

    کتاب حاضر، یکی از بهترین آثار در علم اصول فقه است که توسط نویسنده‌ای توانا، به روشی نیکو و به‌صورت مرتب و منظم و نیرومند در عرضه مطالب و دقیق در بیان نظریات، نوشته شده است. به مطالبی که سایر کتب تألیف‌یافته در این دانش، خالی از آنهاست، عنایت دارد؛ مطالبی که دانستنش بر متعلم لازم است و باعث تمرین فقیه در کار خویش می‌شود؛ آن مطالب عبارت است از: تطبیق مسائل فقهی بر اصول و ادله کلی، به‌همراه ذکر ادله اثبات مسائل و تحریر فروع مورد اختلاف، با تسهیل در استنباط و تحقیق در مذاهب ائمه فقه[۱].

    کتاب با مقدمه‌ای از محقق در اشاره به تاریخ علم اصول و چگونگی شکل‌گیری و تطور این علم و تألیفات صورت‌گرفته در موضوع آن، آغاز شده است. در این مقدمه، همچنین به شرح حال مؤلف پرداخته شده و توضیح مختصری پیرامون کتاب وی و ویژگی‌های آن، در اختیار خواننده قرار گرفته است[۲].

    نویسنده مطالب کتاب را با مباحث مربوط به چگونگی بررسی سند و حجیت یا عدم حجیت خبر واحد آغاز نموده[۳] و سپس، به مباحثی همچون امر و اقتضائات آن[۴] و نهی و موضوعات مرتبط با آن[۵] پرداخته است.

    از دیگر موضوعات و مباحث کتاب، می‌توان به تخییر بین امرین[۶]، حقیقت و اقسام آن[۷]، تخصیص و مسائل آن[۸]، مفهوم مخالف و شروط آن[۹]، نسخ و احکام آن[۱۰] و قیاس و شروط آن[۱۱]، اشاره نمود.

    یکی از ویژگی‌های کتاب، این است که در تحقیق نصوص و مطالب آن، از مهم‌ترین منابع اصولی مذاهب اربعه، استفاده شده است که از جمله آنها، می‌توان از «رفع الحاجب عن مختصر ابن حاجب» ابن سبکی، «شرح تنقيح الفصول» قرافی، «كشف أسرار البزدوي» و... یاد کرد[۱۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، صفحه ط - ی
    2. ر.ک: همان، صفحه ج - ی
    3. ر.ک: متن کتاب، ص4
    4. ر.ک: همان، ص20
    5. ر.ک: همان، ص33
    6. ر.ک: همان، ص37
    7. ر.ک: همان، ص54
    8. ر.ک: همان، ص74
    9. ر.ک: همان، ص84
    10. ر.ک: همان، ص97
    11. ر.ک: همان، ص115
    12. ر.ک: مقدمه محقق، صفحه ی

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها