معجم الأنساب و الأسرات الحاكمة في التاريخ الإسلامي

    از ویکی‌نور
    معجم الأنساب و الأسرات الحاكمة في التاريخ الإسلامي
    معجم الأنساب و الأسرات الحاكمة في التاريخ الإسلامي
    پدیدآورانزامباور، ادوارد. فون (نويسنده)

    حسن، زکی محمد (مصحح)

    محمود، حسن أحمد (مصحح)
    ناشردار الرائد العربي
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1400ق - 1980م
    چاپ1
    موضوعکشورهای اسلامی - تاریخ - سال شمار
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ز2 م6 39/2 DS
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    معجم الأنساب و الأسرات الحاكمة في التاريخ الإسلامي، اثر زامباور، معجمی است از انساب و خاندان‌های حاکم در تاریخ اسلام که توسط زکی محمد حسن بک و حسن احمد محمود، با همکاری سید اسماعیل کاشف، حافظ احمد حمدی و احمد ممدوح حمدی، به عربی ترجمه شده است.

    اثر حاضر، اولین کتابی نیست که پیرامون خانوده‌های حاکم در تاریخ اسلام نوشته شده و پیش از آن، آثاری در این موضوع، مانند کتاب سانتلی لین پول مستشرق ایرلندی، به رشته تحریر درآمده است، لکن پیشرفت مطالعات تاریخی اسلامی و انتشار بسیاری از منابع کهن، اهمیت مرور و پرداختن به این کتاب را ایجاب می‌کند[۱].

    شکی نیست که اثر حاضر، برای دست‌اندرکاران، محققین و پژوهشگران در حوزه تاریخ و آثار باستانی اسلامی بسیار سودمند و مفید بوده و در زمینه این مطالعات و تحقیقات، گامی بزرگ‌تر از کتاب لین پل برداشته و تحقیقات و پژوهش در این زمینه را بسیار فراتر از کتاب پیش از خود، پیش برده است. علاوه بر اینکه نویسنده در این اثر، از منابع و مصادر معتبر بیشتری استفاده کرده است که از جمله آنها، «الكامل في التاريخ» ابن اثیر می‌باشد که بسیاری از مطالب مربوط به تاریخ اتابک‌های موصل، از این کتاب، گرفته شده است[۲].

    یکی از مهم‌ترین امتیازات کتاب که باعت اهمیت و تمایز آن از سایر آثار مشابه می‌شود، این است که در آن، به فهرست سلسله‌ها و خاندان‌های اصلی حاکم، بسنده نشده است، بلکه به بسیاری از سلسله‌ها و خانواده‌هایی که از لحاظ قدرت حاکمه، جزو خاندان‌های ثانویه محسوب می‌شوند نیز پرداخته شده است، مانند خانواده‌های وزیران، فرمانداران و رهبران و اعلام برجسته دخیل در حکومت و قدرت. همچنین این کتاب فصل بزرگی را به بحث از والیان شهرها اختصاص داده است[۳].

    بااین‌حال، کتاب لین پول، به دلیل ظرافت تاریخی‌اش که در آن، نویسنده تاریخ هر منطقه از دولت اسلام را پیش از فهرست کردن سلسله‌ها و خاندان‌هایی که در آنجا حکومت کرده‌اند، مورد توجه قرار داده و ذکر کرده است، مورد ستایش قرار گرفته است. این در حالی است که در اثر حاضر، نویسنده از این که نتوانسته است این کار را با توجه به ضیق مکان و گستردگی مطالب و مباحث، انجام دهد، عذرخواهی نموده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، صفحه ج
    2. ر.ک: همان،صفحه د
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها