مختصر في شواذ القرآن من كتاب البديع

    از ویکی‌نور
    مختصر في شواذ القرآن من كتاب البديع
    مختصر في شواذ القرآن من كتاب البديع
    پدیدآورانابن‌خالویه، حسین بن احمد (نويسنده) جفری، آرتور (مقدمه‌نويس)
    ناشربتانة
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر13ش
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف۲ق۴ 77/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مختصر في شواذ القرآن من كتاب البديع، از آثار شاعر، اديب و نحوى ایرانى، ابوعبدالله حسین بن احمد بن خالویه ملقب به «ذوالنونين» و مشهور به ابن خالویه (متوفای 370ق)، است که به «قرائت‌های شاذّ و نادر» می‌پردازد و چگونگی گویش و نگارش واژگان قرآنی را بر اساس آرای غریبی بیان می‌کند که عموم مسلمانان بسیاری از آن «خوانش‌های شگفت‌آور» را تاکنون نشنیده‌اند و نادرست می‌شمارند. پژوهشگر، خاورشناس و قرآن‌پژوه مسیحی استرالیایی، آرتور جفرى (1892-1959م)، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و مقدمه و تعلیقاتی بر آن افزوده و شخصیت و آثار ابن خالویه و همچنین ویژگی‌های اثر حاضر را معرفی کرده است.

    هدف و روش

    • ابن خالویه بدون مقدمه وارد بحث اصلی خودش شده است.
    • آرتور جفرى، اثر حاضر را از مشهورترین کتابها در باب قرائت‌های شاذّ دانسته و افزوده است: این کتاب برای واژه‌شناسان و پژوهشگران در موضوع دانش قرائت‌ها خیلی مهمّ است و این مطلب دو سبب دارد:
    1. ابن خالویه از نظر لغت شاگرد ابن انباری (نویسنده المصاحف) بود و در زمینه قرائت، نزد ابن مجاهد شاگردی کرد یعنی همان دانشوری که وزیر ابن مقله را قانع کرد تا قرائت‌های هفتگانه را ثبت کند و رسمیت ببخشد و بقیه قرائات را ممنوع سازد.
    2. عادت ابن خالویه این بود که به تهذیب تألیفات استادانش می‌پرداخت مانند کتاب العشرات که به نام او مشهور شده ولی در واقع اثر مذکور تألیف استادش مطرز است. پس ازآنجاکه استاد قرائت ابن خالویه، ابن مجاهد بوده که علاوه بر قرائت‌های سبعه، قرائت‌های شاذّ را هم تدریس می‌کرده، پس بعید نیست که این کتاب همان درس ابن مجاهد باشد و شاهد این مطلب آن است که ابن خالویه در این کتاب، در موارد بسیاری از استادش ابن مجاهد مطالبی نقل می‌کند....[۱] نقد: این شاهد،جای تأمل دارد و می‌تواند نتیجه عکس بدهد.

    ساختار و محتوا

    • ابن خالویه قرائت‌های شاذّ را در این اثر به ترتیب ورود در آیات و سوره‌های قرآن کریم، از سوره فاتحه تا ناس بیان کرده است.بر اساس این کتاب در همه 114 سوره قرآن، قرائت شاذّ وجود دارد.

    نمونه مباحث

    • ابن کثیر، در آیه اول (عَمَّ يَتَسَاءَلُونَ)، «عَمَّ» را «عَمَّه» (با افزودن های ساکن) خوانده است.[۲]

    پانویس

    1. مقدمه محقق، ص8-7.
    2. متن کتاب، ص167.

    منابع مقاله

    • مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها