محاضرة الأبرار و مسامرة الأخيار في الأدبيات و النوادر و الأخبار

    از ویکی‌نور
    محاضرة الأبرار و مسامرة الأخیار فی الأدبیات و النوادر و الأخبار
    محاضرة الأبرار و مسامرة الأخيار في الأدبيات و النوادر و الأخبار
    پدیدآوراننمری، محمد عبدالکریم (محقق) ابن عربی، محمد بن علی (نویسنده)
    ناشردار الکتب العلمية، منشورات محمد علي بيضون
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1422 ق یا 2001 م
    چاپ1
    موضوعادبیات عربی - قرن 7ق. - مجموعه‌‏ها

    اسلام - مسایل متفرقه

    مسایل متفرقه
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‏AC‎‏ ‎‏106‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏م‎‏3‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    محاضرة الأبرار و مسامرة الأخيار فى الأدبيات و النوادر و الأخبار، اثر محى‌الدين محمد بن على بن محمد بن احمد، كتابى است در موضوعات مختلف و متنوعى همچون نسب پيامبر(ص) و انبيا(ع)، تاريخ خلفاء، حكايات و... كه به زبان عربى و در نيمه اول قرن هفتم هجرى نوشته شده است.


    ساختار

    كتاب با دو مقدمه از محقق و مؤلف آغاز و مطالب بدون باب‌بندى يا فصل‌بندى خاصى، ارائه شده است.

    در تنظيم مطالب، ترتيب خاصى رعايت نشده است. مؤلف در اين كتاب، به ذكر برخى آداب، مواعظ، ضرب‌المثل‌ها، حكايت‌هاى نادر و كمياب، اخبار مشهور، سيره اولين از انبياء(ع) و نيز پادشاهان عرب و عجم پرداخته و برخى از مكارم اخلاق، وقايع شگفت‌آور، احاديث نبوى، چگونگى پيدايش عالم و ترتيب آن و آفرينش‌هاى بديع را يادآور شده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمه محقق، به معرفى مؤلف پرداخته شده و در مقدمه نویسنده، شيوه كار وى، توضيح داده شده است.

    نویسنده در ابتدا، به بررسى نسب پيامبر(ص) و انساب عشره متصل به نسب ايشان پرداخته و سپس، خصوصيات ظاهرى و اخلاقى ايشان را بيان نموده است، از جمله: لباس؛ شمايل و حالات؛ خصايص؛ غزوات؛ وفات و...

    سپس، خلفاى پس از ايشان، شامل خلفاى راشدين، بنى اميه و بنى عباس، به ترتيب نام برده شده و در مورد هريك، توضيح مختصرى داده شده است.

    در ادامه، مواعظى از برخى بزرگان و مشاهير، بيان شده است. برخى از اين افراد، عبارتند از: ابوبكر، عثمان، سهل بن عمر، حارث بن هشام، عتبة بن غزوان و...

    در ادامه، نسب برخى از انبياى الهى(ع) مورد بررسى قرار گرفته است كه عبارتند از: هود، صالح، ابراهيم، لوط، اسماعيل، اسحاق، يعقوب، يوسف، ايوب، شعيب، خضر، موسى، هارون، حزقيل، الياس، اليسع، شمويل، داود، سليمان، شعياء، ارميا، دانيال، عزير، يونس، زكريا، يحيى، عيسى، ذوالكفل و لقمان حكيم(ع).

    در پايان نيز، مطالبى پراكنده و كشكول‌وار در موضوعات مختلفى بيان شده است، از جمله: تاريخ نزول كتاب، تاريخ قتل مختار، معرفى اشخاصى چون وليد بن عبدالملك، سليمان بن عبدالملك، عمر بن عبدالعزيز، يزيد بن عبدالملك، هشام بن عبدالملك، وليد بن يزيد، يزيد بن وليد بن عبدالملك، مروان بن محمد حمار، موعظه عبدالله العمرى به رشيد مكه، تفسير «من يتوكل على الله فهو حسبه» و...

    در اين كتاب، همچنين به حكاياتى خنده‌دار و جالب برمى‌خوريم كه مؤلف بدون ذكر نام شخص، به جهت رعايت حرمت وى، گرد آورده است.

    به گفته خود مؤلف، اين كتاب از هجو و طعن افراد پيراسته و در عوض، به ذكر مناقب و محامد اشخاص، آراسته گشته است. به مشاجرات و نزاع‌هاى بين اصحاب نيز پرداخته نشده است.

    وضعيت كتاب

    تحقيق كتاب توسط محمد عبدالكريم النمرى صورت گرفته است.

    فهرست مطالب، در انتهاى كتاب آمده است.

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن كتاب.
    2. اكتفاء القنوع بما هو مطبوع، ادوارد فنديك، ص 197.

    وابسته‌ها