مبانی رفتار و اندیشه سیاسی علمای امامیه (از غیبت کبرا تا حمله‌ی مغول)

    از ویکی‌نور
    مبانی رفتار و اندیشه سیاسی علمای امامیه (از غیبت کبرا تا حمله‌ی مغول)
    مبانی رفتار و اندیشه سیاسی علمای امامیه (از غیبت کبرا تا حمله‌ی مغول)
    پدیدآورانابراهیمی، زینب (نويسنده)

    مجمع جهانی شیعه شناسی (برای)

    بخشی‌زاده، خلیل (محقق)
    عنوان‌های دیگرمبانی رفتار و اندیشه‌ی سیاسی علمای امامیه
    ناشرآشیانه مهر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1391ش
    چاپ1
    شابک978-600-6164-17-5
    موضوعاسلام و سیاست - مجتهدان و علما - سیاست و حکومت - محمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - غیبت
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2م2 231 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مبانی رفتار و اندیشه سیاسی علمای امامیه (از غیبت کبرا تا حمله‌ی مغول)، اثر زینب ابراهیمی، پژوهشی است روشمند در بررسی مبانی اندیشه و رفتار سیاسی علمای شیعه در محدوده تاریخی غیبت کبرا تا حمله مغول.

    روش نویسنده به‌لحاظ گردآوری اطلاعات و داده‌ها، به‌صورت کتابخانه‌ای و اسنادی بوده و پژوهش در آن، به‌صورت توصیفی و تحلیلی صورت گرفته است[۱].

    مطالب کتاب، در یک مقدمه، چهار بخش و نتیجه‌گیرى، سامان‌دهی شده است. بخش نخست با عنوان کلى «گفتارى در باب روش»، با زیرمجموعه مباحثش، به تشریح چهارچوب نظرى و تطبیق آن با موضوع کتاب مى‌پردازد و با نگاهى روش‌شناسانه، موضوع تحقیق را بررسى مى‌نماید. نویسنده در این فصل با توجه به ماهیت اندیشه‌شناختى موضوع، مناسب دیده است تا از روش‌هاى تفهمى و هرمنوتیکى بهره برده شود. بنابراین با انتخاب هرمنوتیک قصدگراى اسکینر، کتاب بر اساس ابعاد مختلف روش‌شناسى وى مورد بررسى قرار گرفته است[۲].

    در بخش دوم، با توجه به مباحث روشى اسکینر، به ارائه زمینه‌هاى محیطى، سیاسى و اجتماعى‌اى پرداخته شده که خواه ناخواه بر اندیشه‌هاى علماى امامیه تأثیرگذار بوده است[۳].

    در بخش سوم که ارتباط تنگاتنگى با فصل دوم دارد، به زمینه‌هاى ایدئولوژیکى و زبانى توجه شده است؛ زیرا نویسنده، معتقد است این زمینه‌ها تأثیر فراوانى بر شکل‌گیرى اندیشه سیاسى علما داشته است[۴].

    بین بخش دوم که حالت عینى و عملى دارد و بخش سوم که مباحث آن ذهنى است، رابطه‌اى منطقى و منسجم پدیدار است که حالت تعیین‌کنندگى و تأثیرکنندگى دارد. نویسنده بر این باور است که قابلیتى که در روش اسکینر نهفته و البته تعیین‌کنندگى که مد نظر است، از نوع دیالکتیکى است، نه از نوع موجبتى و تعیین‌بخشى.

    بخش چهارم پژوهش، به فضاى معنایى مى‌پردازد که علماى امامیه در برخورد با مفاهیم مطروحه در جامعه دینى امامیه (در عصر غیبت) با آن مواجه بودند و منجر به فرآیند تولید معنا شد؛ معانى‌اى همچون حکومت، دولت، سلطان جابر و سلطان عادل، احکام حکومتى و...[۵].

    در خاتمه نیز خلاصه و نتیجه‌گیرى از آنچه طى فصول قبل بدان پرداخته شده، مطرح شده است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص36
    2. ر.ک: همان، ص37-38
    3. ر.ک: همان، ص38
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان، ص38-39
    6. ر.ک: همان، ص39

    منابع مقاله

    پیشگفتار.


    وابسته‌ها