مایه‌های فلسفی در میراث ایران باستان (پی‌جویی شاخصه‌ها برای رده‌بندی مکاتب مزدایی)

    از ویکی‌نور
    مایه‌های فلسفی در میراث ایران باستان (پی‌جویی شاخصه‌ها برای رده‌بندی مکاتب مزدایی)
    مایه‌های فلسفی در میراث ایران باستان (پی‌جویی شاخصه‌ها برای رده‌بندی مکاتب مزدایی)
    پدیدآورانپاکتچی، احمد (مؤلف)
    ناشردانشگاه امام صادق(ع)
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1389
    چاپدوم
    موضوعپیش‌ از اسلام‌-- تا‌ریخ‌ و نقد ادبیا‌ت‌ ایرانی‌,تا‌ریخ‌ و نقد ادبیا‌ت‌ پهلوی,تا‌ریخ‌ و نقد اوستا‌,تا‌ریخ‌ و نقد کتیبه‌ ها‌ی پهلوی,ایران‌-- پیش‌ از اسلام‌ فلسفه‌,رده‌ بندی فلسفه‌
    زبانفارسی
    کد کنگره
    PIR ۷۸/پ۲م۲

    مایه‌های فلسفی در میراث ایران باستان (پی‌جویی شاخصه‌ها برای رده‌بندی مکاتب مزدایی)، تألیف احمد پاکتچی، ارائه طرحی برای دستیابی نظام‌هایی به منظور رده‌بندی اندیشه‌های فلسفی ایران باستان است.

    مؤلف با روش توصیفی و تحلیلی و با استناد به منابع مهم در زمینه دین ایران باستان به‌طور عمده دین زرتشت، در یک مقدمه و سه بخش به نگارش درآورده که هر بخش نیز فصل‌هایی دارد. مقدمه مؤلف به تبیین موضوع و اندیشه‌های اساسی و برداشت‌های مختلف از واژه فلسفه نزد اقوام و مکاتب گوناگون اختصاص دارد.

    نویسنده در بخش نخست، با نظر در سیر تحول آیین مزدایی از دوره پیش از زرتشت تا ساسانی، بن‌مایه‌های فلسفه مزدایی و تعامل فلسفی ایران با حوزه‌های پیرامون و بازتاب آن در آثار فیلسوفان مسلمان از جمله شیخ اشراق را بررسی کرده است.

    در بخش دوم، در سه فصل، با تحلیل منابع دینی زرتشتی در سه دسته ادبیات اوستایی، کتیبه‌های پارسی باستان و ادبیات پهلوی، مهم‌ترین شاخصه‌های فلسفی ایران معرفی شده است. در سومین بخش، در سه فصل، انواع روش‌های رده‌بندی فلسفی، گرایش‌ها و پیکره‌های رده‌بندی درباره فلسفه ایران باستان بررسی گشته‌اند. در فصل چهارم نیز الگویی برای رده‌بندی مفاهیم فلسفی ایران باستان پیشنهاد شده است.

    نویسنده در پایان فهرست مهم‌ترین منابع پژوهشی در این زمینه را که شامل متون اوستایی و پهلوی‌اند آورده است[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص266

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها