لالنگ: ره‌آوردی گشتی در مثنوی و دیوان مولانا

    از ویکی‌نور
    لالنگ: ره‌آوردی گشتی در مثنوی و دیوان مولانا
    لالنگ: ره‌آوردی گشتی در مثنوی و دیوان مولانا
    پدیدآورانپرتو، ابوالقاسم (نویسنده)
    ناشرانتشارات کویر
    مکان نشرتهران
    سال نشر1386
    چاپاول
    موضوعمولوی، جلال‌الدین محمد بن محمد،۶۷۲ -۶۰۴ ق.- نقد و تفسیر,شعر فارسی - قرن۷ ق.- تاریخ و نقد
    کد کنگره
    ‏PIR۵۳۰۵/پ۴ل۲

    لالنگ: ره‌آوردی گشتی در مثنوی و دیوان مولانا تألیف ابوالقاسم پرتو؛ این کتاب، دارای دو بخش یا به تعییر نگارنده دو نسک است (نسک یعنی جزو و بخش، به هر یک از بخش‌های بیست گانه کتاب مقدس اوستا نسک گفته می‌شود). نسکِ نخست ره‌آوردی است عمدتاً از گشت و گذار در دیوان کبیر و مثنوی و نسک دیگر سروده‌هایی برگزیده از دیوان کبیر. نام کتاب برگرفته از بیت ۷۹۳ دفتر ششم مثنوی و به معنی خوراکی است که مردم از خانه یا خوان دوست و خویش بردارند و با خود برند.

    بخش یکم، شامل یازده گفتار در موضوع‌های گوناگون است که عناوین و درونمایه آن عبارت است از: ماجرای کیمیا خاتون و شمس؛ خواجگی(دربارۀ ابوسعید ابوالخیر)؛ دفتر هفتم مثنوی که منسوب به مولاناست؛ پیران دروغین و پیران راستین؛ دیدی به درون داستان موسی و هارون؛ در یک بیت مثنوی که می‌گوید: ماهی از سر گنده گردد نه ز دُم. گَنده، یا گُنده، کدام درست است؟؛ ابلیس و معاویه، حوا و خنّاس؛ توان‌درمانی؛ شیفتگی زمینی؛ روشنایی و رنگ. این موضوعات با استفاده از منابع و مآخذ دست اول و با قلم و بیان قوی به طور گسترده، دقیق و مستند مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    بخش دوم، برگزیدۀ چند غزل از دیوان کبیر است که نگارنده تمامی لغات و اصطلاحات دشوار ابیات را در پاورقی معنی کرده است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص388


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها


    [[[رده:کتاب‌شناسی]]