فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه عمومی آيت‌الله‌ العظمی گلپايگانی قم

    از ویکی‌نور
    فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه عمومی آيت الله العظمی گلپايگانی قم
    فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه عمومی آيت‌الله‌ العظمی گلپايگانی قم
    پدیدآوراندرایتی، مصطفی (نويسنده)

    صدرایی خویی، علی (نويسنده)

    حافظیان، ابو الفضل (نويسنده)
    ناشرمجلس شورای اسلامی. کتابخانه، موزه و مرکز اسناد ** مرکز الجواد للتحقیق و النشر
    مکان نشرایران - تهران ** ایران - مشهد مقدس
    سال نشر1388ش
    چاپ1
    شابک978-600-5594-30-0
    موضوعنسخه‎‌‌های خطی فارسی - فهرستها - نسخه‎‌‌های خطی عربی - فهرست‏ها - نسخه‎‌‌های خطی - ایران - قم - فهرستها
    زبانفارسی
    تعداد جلد9
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه عمومی آیت‌الله گلپایگانی، نوشته علی صدرایی خویی (معاصر) و ابوالفضل حافظیان بابلی (معاصر) و به کوشش و تصحیح مصطفی درایتی (معاصر)، در موضوع کتاب‌شناسی است.

    این فهرست که به معرفی آثار خطی به زبان فارسی و عربی اختصاص دارد، بر اساس حروف الفبا ترتیب یافته است. این امر به جهت رعایت حداکثر صرفه‌جویی و چیدمان شایسته‌تر صورت گرفته تا نسخه‌های مکرر از یک کتاب شناسانده شود و با یک نام و یک کتاب‌شناسی، اطلاعات کتاب‌شناسی آنها مجزا و کنار هم مرتب شود. در این فهرست آغاز و انجام‌های مشترک حذف و در صورت تطبیق کامل از یک آغاز و انجام استفاده شده است[۱].

    آثار معرفی‌شده این اثر در موضوعات محدود دسته‌بندی شده و در این راستا بیشتر از موضوعات کلی استفاده شده است. نام نویسندگان در این فهرست، مستند شده و برای این کار ضمن استفاده از «مستند مشاهیر و مؤلفان» تنظیم کتابخانه ملی ایران، اسامی جدید به همان سبک تنظیم شده است[۲].

    رساله‌هایی که در یک مجموعه آمده، به‌صورت مستقل و با نام خود رساله معرفی شده است. در ذیل نام مجموعه، رساله‌ها به‌صورت مختصر (شامل نام رساله، نام مؤلف و شماره صفحات) آمده و هرکدام از رساله‌ها به‌جز رساله‌هایی که بسیار ناقص بوده است، به‌صورت مجزا در جای خود شناسانده شده است[۳].

    در ابتدای معرفی هر نسخه یک شماره آمده است که شماره مسلسل همین فهرست است. شماره خود نسخه پس از آن با عنوان «نسخه شماره:» آمده است. شکل شماره‌های کتابخانه‌های گلپایگانی منحصربه‌فرد است و دارای چند شماره می‌باشد. فهرست نامگو به‌گونه صورت مخرج آمده و پس از آن شماره نسخه قرار گرفته است. جهت سهولت دستیابی شماره صورت، اولین شماره و شماره مخرج بعد از خط مورب آورده شده و شماره بعد از خط تیره شماره نسخه می‌باشد. درصورتی‌که نسخه معرفی‌شده ضمن مجموعه باشد، بعد از شماره نسخه آمده و با خط مورب از آن جدا شده است[۴].

    لازم به ذکر است که شماره مسلسل ابتدای نسخه‌ها بیشتر از کل نسخه‌های این کتابخانه است و علت آن رساله‌هایی است که ضمن یک جلد صحافی شده و دارای چندین رساله می‌باشد، ولی در فهرست مجزا معرفی شده است.

    کتاب و رساله‌هایی که به چند نام، ثبت نام شده و یا شهرت یافته، مشهورترین نام انتخاب شده و نام‌های دیگر به آن ارجاع شده است. نویسندگان ضمن رعایت حداکثر اختصار غیر مخل در متن فهرست، جهت بهره‌وری بهتر از این فهرست، چندین فهرست مجزا به آن افزوده‌اند[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه ج1، ص12
    2. رک: همان، ص13
    3. رک: همان، ص12
    4. رک: همان
    5. رک: همان، ص13

    منابع مقاله

    مقدمه.

    وابسته‌ها