فقه مدیریتی

    از ویکی‌نور
    فقه مدیریتی
    فقه مدیریتی
    پدیدآورانالهامی‌نیا، علی‌اصغر (نويسنده)
    ناشرسپاه پاسداران انقلاب اسلامی. نمایندگی ولی فقیه. اداره آموزش‌های عقيدتی سياسی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1380ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعمدیران - اخلاق حرفه‌ای - مدیریت (اسلام)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏الف‎‏8‎‏ف‎‏7 232/67 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فقه مدیریتی اثر علی‌اصغر الهامی‌نیا، در راستای تبیین مسائل فقهی مربوط به اجزای نظام اسلامی و اشاره به وظایف و چگونگی عملکرد مدیران و مسئولان حکومت اسلامی.

    فلسفه تشکیل حکومت اسلامی، برپایی نماز، ادای زکات، امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر است و تبیین ابعاد و حدومرز واژگان یادشده، بر عهده فقه اسلامی است. براین‌اساس، هرم مدیریتی نظام اسلامی، باید طبق فقه اسلامی سازمان‌دهی، طراحی و طبق آن نیز عمل شود؛ بنابراین، همه مجموعه‌های نظام اسلامی، باید بر اساس فقه اسلامی عمل کنند و تشخیص عملکرد مجموعه‌ها، با معیار فقه، سنجیده می‌شود. ازاین‌رو، هریک از اجزای نظام، باید با مسائل فقهی مربوط به خود آشنا شوند و به آن عمل نمایند و مدیران و مسئولان نیز باید دیدگاه اسلام را پیرامون شغل و جایگاه خویش بدانند و بدان عمل کنند که اثر حاضر، چنین محتوایی داشته و چنین هدفی را دنبال می‌کند[۱].

    کتاب، شامل هفت فصل، در حد هفده درس، از نظام آموزشی عقیدتی- سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است[۲]. فصل نخست، به تعریف واژگان «فقه»، «مدیریت»، «فقه مدیریتی»، «جایگاه مدیریت» و «حوزه اختیارات مدیران»، اختصاص‌یافته است[۳].

    نویسنده تبعیت از نیروی الهی وجدان و برقراری نظم و ترتیب در کارها را از اصول مدیریت انسانی و اسلامی دانسته و معتقد است کسانی که وجدان و انضباط را نادیده بگیرند، به‌سختی می‌توانند از عهده مسئولیت‌های خویش برآمده و به اهداف تعیین شده، نائل شوند. ازاین‌رو، در فصل دوم، به دو اصل وجدان کاری و انضباط، به طور جداگانه، پرداخته شده است[۴].

    در فصل سوم، موضوع رعایت مقررات موردبحث قرار گرفته است. قانون و مقررات، لازمه زندگی اجتماعی است و این پدیده، با نخستین هسته‌های زندگی جمعی انسان متولد شده و می‌توان گفت که بقا و دوام جوامع بشری، مرهون این پدیده است[۵].

    جایگاه مدیریت در هر سازمان، حدفاصل اهداف و آرمان‌های سازمان از یک سو و ارتباط، مدیریت و استیفای حقوق همکاران از سوی دیگر است. در فصل چهارم، این موضوع در دو عنوان «مصلحت سازمان» و «حقوق افراد»، پی گرفته شده است[۶].

    بیت‌المال[۷]، ضمان[۸] و ارتباطات مدیریتی[۹]، عنوان سایر بخش‌های کتاب است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص13- 14
    2. پیشگفتار، ص12
    3. متن کتاب، ص15- 18
    4. ر.ک: همان، ص21
    5. همان، ص31
    6. همان، ص47
    7. همان، ص61
    8. همان، ص79
    9. همان، ص92

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها