فقه الثقلين في شرح تحرير الوسيلة(صانعی)

    از ویکی‌نور
    فقه الثقلين في شرح تحرير الوسيلة(صانعی، یوسف)
    فقه الثقلين في شرح تحرير الوسيلة(صانعی)
    پدیدآورانصانعی، یوسف (نويسنده) مؤسسة فقه الثقلین الثقافیة (سایر)
    عنوان‌های دیگرکتاب الأرث
    ناشرمؤسسة تنظیم و نشر آثار الإمام الخمینی (قدس‌سره)
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1392ش - 1434ق
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    *
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فقه الثقلين في شرح تحرير الوسيلة (كتاب الإرث)، تقریرات درس خارج یوسف صانعی (1399-1316ش) در نیمه نخست دهه 70 خورشیدی است که شاگرد او، سید ضیاء مرتضوی (1337ش)، آن را نوشته و تنظیم کرده است. کتاب حاضر، شرح استدلالی و غیر مزجی بر مسئله‌های فقهی ارث و ملحقات آن از کتاب «تحریر الوسیله» امام خمینی است که در دو جلد عرضه شده است.

    مرتضوی روش فقاهتی استادش در استنباط احکام را تحلیل کرده است؛ برخورد روشمندانه فقه شیعه با رخدادها و مسئله‌های زمانه در حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه و حقوق مدنی انسان‌ها و صدور احکام متناسب با اقتضائات جوامع امروز، فقه را از واماندن و جاخالی دادن نسبت به رخدادها و تعامل ‌نداشتن با تغییرات و تحولات دنیای جدید و منزوی ‌نشدن، بیرون خواهد کشید. کاربست متمایز روش‌ها و استنباط‌های فقهی آیت‌الله صانعی نسبت به روش‌های کهن فقهی، به صدور فتاوای متمایزش از دیگران انجامیده است[۱]‏.

    مرتضوی بر این باور است که تکیه بر آرای مشهور کهن، فقه را از گره‌گشایی مسئله‌های زمانه بازداشته و سبب پشت ‌نمودن مردم به اصل دین شده و راه را برای پذیرش قوانین غربی باز می‌کند.

    ازاین‌رو، در کتاب ارث نیز برخی از نوآوری‌های آیت‌الله صانعی دیده می‌شود. او در مسئله «مانع ‌شدن کفر از ارث»، کافر را به کافر مقصر و کافر غافل منحل کرده و با نگاه متفاوت به قرآن و سنت، کافر قاصر را از منع ارث معاف می‌کند؛ همچنین، مانع ‌شدن زنازادگی از ارث را با استنباط از قرآن و عرف رد کرده است؛ او مرتد را به مرتد مقصر و قاصر تقسیم کرده و فتوای امام خمینی را نیز نمی‌پذیرد؛ بحث «ارث زوجه از زمین» و «ارث زوجه از عقار» نیز بر همین سیاق تحلیل می‌شود[۲]‏.

    مرتضوی تدوین و تنظیم کتاب را با بُرش‌دادن و شماره‌گذاری نص کتاب و جدا نمودن متن تحریر از شرح و درج آن دو در بالا و پایین صفحه، تخریج حدیث‌ها از «وسائل الشیعه» چاپ مؤسسه آل‌البیت(ع)، تخریج نشانی گفته‌های عالمان از کتاب‌هایشان، افزودن عنوان‌های اصلی و فرعی برای آسان ‌شدن دستیابی به متن، توضیح واژه‌ها و عبارت‌های دشوار در پاورقی‌ها و پیوستی از فهرست موضوع‌ها، کتاب‌ها و مصدرهای تحقیق در پایان هر جلد به انجام رسانده است[۳]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ج1، ص5-4
    2. ر.ک: همان، ص20-7
    3. ر.ک: همان، ص23-22

    منابع مقاله

    مقدمه تحقیق.

    وابسته‌ها