فردوس الأخبار بمأثور الخطاب المخرج على كتاب الشهاب

فردوس الأخبار بمأثور الخطاب المخرج علی كتاب الشهاب، تألیف شیرویه بن شهردار بن شیرویه دیلمی (445- 509ق)، از جمله منابع حدیثی قرن پنجم هجری است. در این اثر همچنین «تسديد القوس» حافظ ابن حجر عسقلانی و «مسند الفردوس» ابی‌منصور شهردار بن شیرویه دیلمی در ذیل صفحات ارائه شده است. مقدمه و تحقیق کتاب به قلم فواز احمد زمرلی و محمد معتصم‌بالله بغدادی است.

فردوس الأخبار بمأثور الخطاب المخرج على كتاب الشهاب
فردوس الأخبار بمأثور الخطاب المخرج على كتاب الشهاب
پدیدآوراندی‍ل‍م‍ی‌، ش‍ی‍روی‍ه‌ب‍ن‌ ش‍ه‍ردار (نويسنده)

ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی (نویسنده) دیلمی، شهردار بن شیرویه (نویسنده) زمرلی، فواز احمد (محقق)

بغدادی، محمد معتصم بالله (محقق)
عنوان‌های دیگرتسدید القوس ** مستد الفروس
ناشردار الکتاب العربي
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1407ق - 1987م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد5
کد کنگره
/د9ف4 143/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

محققان اثر در مقدمه، اظهار امیدواری کرده‌اند که این کتاب به‌منزله موسوعه‌ای حدیثی گردد که ملازم هر محقق در علم حدیث شود و هرکس که به سنت شریف نبوی اهتمام دارد، به آن مراجعه ‌کند[۱]‏.

آن‌گونه که محققان اثر شماره‌گذاری کرده‌اند، در پنج جلد، 8562 حدیث و اثر به‌ترتیب حروف الفبا ذکر شده است.

محققان، متن کتاب اصل (فردوس الأخبار) را ضبط کرده‌اند و اگر سیاق، مضطرب یا دارای خطای لغوی و نحوی بوده است، آن را با اعتماد بر مقابله و مقارنه بین متن مزبور و متن حدیث در کتاب تسدید یا در مسند یا در مصادری که آن را ذکر کرده‌اند، تصحیح نموده‌اند[۲].

اهمیت کتاب

اهمیت هر کتاب را با عنایت به توجه دیگر مؤلفان به آن و آثاری که پیرامون آن نوشته شده می‌توان دریافت. این کتاب را محدّث و یگانه هم‌زمان با دیلمی، ابن حجر عسقلانی در کتابی با نام «تسديد القوس» مختصر کرده است. همچنین در کتاب‌های «الدر الملتقط» و «زهر الفردوس» از احادیث آن استفاده کرده است[۳]‏.

شهردار بن شیرویه بن شهردار، فرزند نویسنده (483-558ق)، کتابی با نام «مسند الفردوس» تألیف کرده و در آن، به گفته اسنوی در کتاب طبقات، «اسانید کتاب پدرش را استخراج کرده و به‌طرز نیکویی مرتب نموده و آن را الفردوس الكبير نامیده است».

مناوی در کتاب «فيض القدير»، نام دیگری برای کتاب مزبور ذکر کرده است: «إبانة الشبه في معرفة كيفية الوقوف علی ما في كتاب الفردوس من علامات الحروف»[۴]‏.

نمونه حدیث

در حدیث 95 کتاب، از سلمان فارسی چنین نقل شده است: اولین کسی که بر حوض کوثر وارد می‌شود، اولین کسی است که اسلام آورده: «علی بن ابی‌طالب(ع)»[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه‌ تحقیق، ج1، ص7
  2. ر.ک: همان، ص28
  3. ر.ک: همان، ص11
  4. ر.ک: همان، ص14-15
  5. ر.ک: متن کتاب، همان، ص72

منابع مقاله

مقدمه تحقیق و متن کتاب.


وابسته‌ها