علوم قرآنی در مكتب اهل‌بيت علیهم‌السلام

    از ویکی‌نور
    علوم قرآنی در مكتب اهل‌بيت علیهم‌السلام
    علوم قرآنی در مكتب اهل‌بيت علیهم‌السلام
    پدیدآورانناصحیان، علی اصغر (نويسنده)
    ناشردانشگاه علوم اسلامی رضوی
    مکان نشرایران - مشهد مقدس
    سال نشر1390ش
    چاپ2
    شابک978-964-7673-77-8
    موضوعخاندان نبوت - قرآن - علوم قرآنی - قرآن - تحقیق
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    8ع 23د 69/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    علوم قرآنی در مکتب اهل بیت(ع)، تألیف علی‌اصغر ناصحیان (متولد 1341ش)، اثری پژوهشی در استخراج آموزه‌های علوم قرآنی از احادیث اهل‌بیت(ع) است.

    کتاب، مشتمل بر مقدمه و یازده فصل است. در انتهای هر فصل نیز خلاصه‌ای از مطالب آن ذکر شده است. آنچه پیش‌ رو دارید، جلد اول از کتاب «علوم قرآنی در مکتب اهل‌بیت(ع)» است که حاصل حدود ده سال مطالعه، پژوهش و تدریس می‌باشد. جهت‌گیری اصلی در این پژوهش، استخراج مطالب علوم قرآنی از روایات معصومان(ع) و روشن ساختن حقیقت در موارد اختلافی است؛ لذا نویسنده در مواردی که اختلاف مهمی دیده نمی‌شود و معنای مورد نظر از آیات و احادیث روشن است، غالباً بدون شرح و تحلیل به گزارش متن و ترجمه آیات قرآن و احادیث پرداخته‌ است، ولی در موارد وجود شبهه یا اختلاف، غالباً مطالب همراه با تفصیل و نقد و بررسی است. در این پژوهش افزون بر احادیث و آیات قرآن، گاه برای تکمیل و تثبیت مطالب، به روایات صحابه، تابعان، آرای دانشمندان علوم قرآنی و یا شواهد تاریخی و عقلی نیز استناد شده است، ولی جهت‌گیری اصلی در این پژوهش، نگاه درون‌دینی و مخاطب اصلی آن دانش‌پژوهان مسلمان هستند[۱]‏.

    احادیث فراوانی از مقام والای اهل‌بیت(ع) در دانش قرآن حکایت می‌کند. نویسنده در این‌باره یازده حدیث مطرح کرده که حکایت از آن دارد که امامان مکتب اهل‌بیت(ع) نه‌تنها در هیچ موردی نسبت به دانش قرآن اظهار ناتوانی ننمودند، بلکه با صراحت و قاطعیت، مدعی آگاهی از کلیه ابعاد گوناگون کلام الهی شدند و در عمل به‌خوبی از عهده آن برآمدند. این در حالی است که هیچ فردی جز آنان نتوانست چنین ادعایی داشته باشد[۲]‏.

    ازآنجاکه بسیاری از بخش‌های این اثر رهاورد پژوهش و تحقیق است، نه صرف جمع‌آوری و تألیف و در آن به بهره‌گیری از احادیث اهتمام شده، به برکت این دو ویژگی، افزون بر ارائه نقد برخی از آرای مشهور، نکات ارزشمندی را در بر دارد که در دیگر کتاب‌های علوم قرآنی کمتر یافت می‌شود؛ زیرا چنان‌که اشاره شد، کتاب‌های علوم قرآنی شیعه، نوعاً تا حد زیادی از آثار اهل سنت که از مایه‌های علمی مکتب اهل‌بیت(ع) تهی است، تأثیر پذیرفته است[۳]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص17-16
    2. ر.ک: متن کتاب، ص32
    3. ر.ک: مقدمه، ص17

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها