علوم حدیث (غضنفری)

    از ویکی‌نور
    علوم حدیث(غضنفری، علی)
    علوم حدیث (غضنفری)
    پدیدآورانغضنفری، علی (نويسنده)
    ناشرلاهیجی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1396ش
    چاپ4
    شابک978-964-9902-52-4
    موضوعحدیث - راهنمای آموزشی - حدیث - تاریخ - حدیث - علم الدرایه - حدیث - علم الرجال - حدیث - فقه الحدیث
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /غ7ع8 109 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    علوم حدیث، تألیف علی غضنفری (متولد 1342ش)، به شیوه‌ای آموزشی و دسته‌بندی‌شده، کلیات، واژگان و اصطلاحات، جوامع حدیثی شیعه و اهل سنت، اعتبار احادیث و دیگر مباحث مهم علوم حدیث را به زبان فارسی به رشته تحریر درآورده است.

    مجموعه‌ای که پیش رو دارید ضمن معرفی دانستنی‌های مقدماتی تحت عنوان پیشگفتار که در فهم حدیث مؤثر هستند، به بررسی موضوعاتی که ارتباط بیشتری به دانش حدیث دارد، پرداخته است. در این‌باره به جایگاه حدیث، حدیث در عصر خلفا، روایات اصحاب، ارکان حدیث، تسامح در ادله سنن، اصحاب اجماع، تعادل و تراجیح در احادیث متعارض، فقه الحدیث و معاجم حدیثی در هجده درس پرداخته است[۱].

    قبل از شروع مباحث اصلی، عناوین کلی دانش حدیث از جمله مفاهیم نظری، اهمیت و جایگاه حدیث در علوم اسلامی و نیز زیرمجموعه‌های علوم حدیث به‌صورت اجمالی تبیین شده است[۲].

    نویسنده، معتقد است منع از نگارش حدیث در آغاز ایده‌ای از سوی خلفا بود، ولی بعدها این نگرش با روایاتی همراه شد. وی این روایات را مورد بررسی قرار داده است و هفت دلیل در رد این روایات ذکر کرده است؛ از جمله اینکه احادیث دیگری از پیامبر در جواز کتابت نقل شده است و شاید پیامبر به علتی اجازه کتابت به کس خاصی نداده است[۳].

    نویسنده در بررسی اعتبار احادیث، حدیث متواتر را قطع‌آور و حجت شرعی و عقلی می‌داند، اما ازآنجاکه تعداد احادیث متواتر بسیار کم است و غالب اخبار در تمام ابواب فقهی، اخلاقی، تفسیری و... خبر واحد هستند، اخبار واحد را نیز با وجود ظنی‌الصدور بودن حجت می‌داند؛ چراکه ناچاریم به ظنی که شارع آن را معتبر شمرده، عمل کنیم و خبر واحد را که ظن‌آور است، حجت بشماریم. به همین سبب قول ظنی حجت شمرده می‌شود و عمل به ظن معتبر مشروع می‌گردد[۴].

    در آخرین مطلب کتاب، میزان استفاده مجامع حدیثی اهل سنت از روایات اهل‌بیت(ع) در ضمن جدولی ارائه شده که حاکی از آن است که این استفاده بسیار اندک است؛ بااینکه به وثاقت اهل‌بیت(ع) اذعان داشته‌اند[۵].

    در انتهای هر درس برای تثبیت مطالب در ذهن خواننده، پرسش‌هایی با عنوان «خودآزمایی‌» ارائه شده است. بسیاری از اعلام نیز در پانوشت صفحات معرفی شده‌اند.

    پانویس

    1. ر.ک: دیباچه، ص23
    2. ر.ک: متن کتاب، ص25
    3. ر.ک: همان، ص51-46
    4. ر.ک: همان، ص172-171
    5. ر.ک: همان، ص421

    منابع مقاله

    دیباچه و متن کتاب.

    وابسته‌ها