علوم‌ حدیث‌ «با‌ تکیه‌ بر آراء اهل‌ سنت‌»

    از ویکی‌نور
    علوم‌ حدیث‌ «با‌ تکیه‌ بر آراء اهل‌ سنت‌»
    علوم‌ حدیث‌ «با‌ تکیه‌ بر آراء اهل‌ سنت‌»
    پدیدآورانربانی، محمد حسن (نويسنده)
    ناشرمرکز بين‌المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1389ش
    چاپ1
    شابک978-964-195-333-3
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ر2ع8 109 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    علوم حدیث با تکیه بر آراء اهل سنت، نگارش محمدحسن ربانی (متولد 1343ش)، به نثری ساده و قلمی روان به مقایسه دیدگاه اهل سنت و شیعه در موضوع علوم حدیث پرداخته است.

    این اثر بر محوریت مقارنه و مقایسه بین رجال شیعه و اهل سنت استوار است و در حقیقت نکات مورد نیاز علم رجال در این کتاب بررسی شده و به سایر علوم هم از باب مقدمه و ضرورت پرداخته شده است[۱]. همچنین اطلاعات گسترده‌ای در اختیار خوانندگان قرار می‌دهد، به‌گونه‌ای که می‌توان آن را «فرهنگ‌نامه علوم حدیث» نامید و از این جهت این اثر نه فقط برای طالبان علوم دینی، که برای تمامی افراد مفید می‌باشد[۲]‏.

    مزیت مهم این کتاب، متخصص بودن نویسنده آن در علوم حدیث است. استاد محمدحسن ربانی علاوه بر سال‌ها تدریس در علوم حدیث و تربیت شاگردان فراوان، در این زمینه آثار محققانه‌ای به رشته تحریر درآورده که برخی از آنها منتشر شده و برخی نیز در مراحل نشر می‌باشد[۳]‏.

    کتاب با مباحث مقدماتی تاریخ حدیث و دوره طلایی نگارش حدیث، خلاصه‌ای از تاریخ حدیث اهل سنت و همچنین معرفی دانش‌های رجال الحدیث، غریب الحدیث، درایة الحدیث، علل الحدیث و مانند آن آغاز شده است[۴]‏.

    پس از رفع منع کتابت حدیث، توسط عمر بن عبدالعزیز و رسمیت تدوین آن، جمعی به این کار پرداختند. تدوین مجموعه‌های حدیثی به روش‌های مختلفی صورت یافته که نویسنده قبل از معرفی مجامع حدیثی اهل سنت به ذکر آنها پرداخته است؛ مصنفات، مسانید، معاجم، سنن، الاطراف و مانند آن[۵]‏.

    در معرفی جوامع روایی عامه، صحیح بخاری، صحیح مسلم، سنن ابن ماجه، سنن ابوداود، سنن ترمذی و سنن نسایی، به‌تفصیل و اجمال، در ادامه معرفی شده‌اند[۶]‏.

    اشاره به طبقات جارحین و معدلین مستند به «ذكر من يعتمد قوله في الجرح و التعديل» شمس‌الدین محمد ذهبی در 25 طبقه با ذکر مشاهیر هر طبقه، از دیگر مطالب کتاب است[۷]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص17
    2. ر.ک: مقدمه ناشر، ص12
    3. ر.ک: همان، ص13
    4. ر.ک: متن کتاب، ص154-20
    5. ر.ک: همان، ص169-168
    6. ر.ک: همان، ص184-172
    7. ر.ک: همان، ص384-375

    منابع مقاله

    مقدمه ناشر، پیشگفتار و متن کتاب.


    وابسته‌ها