عرف ستیزی عارفانه و بررسی آن در آرای مولوی و حضرت امام خمینی(ره)

    از ویکی‌نور
    عرف ستیزی عارفانه و بررسی آن در آرای مولوی و حضرت امام خمینی
    پرونده:NURعرف ستیزی عارفانهJ1.jpg
    پدیدآورانطالبی، زهرا (نویسنده) جعفری، علی (ویراستار)
    ناشرپژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی و ابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی
    مکان نشرتهران
    سال نشر1385
    چاپاول
    موضوععرفا‌ن‌ مولوی، جلال‌ الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶۰۴ - ۶۷۲ق‌.,نقد و تفسیر مولوی، جلال‌ الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶۰۴ - ۶۷۲ق‌.,نقد و تفسیر خمینی‌، روح‌ الله‌، رهبر انقلاب‌ و بنیا‌نگذار جمهوری اسلامی‌ ایران‌، ۱۲۷۹ - ۱۳۶۸,نظریه‌ دربا‌ره‌ عرفا‌ن‌ خمینی‌، روح‌ الله‌، رهبر انقلاب‌ و بنیا‌نگذار جمهوری اسلامی‌ ایران‌، ۱۲۷۹ - ۱۳۶۸,قرن‌ ۷ق‌. -- تا‌ریخ‌ و نقد شعر عرفا‌نی‌
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏PIR 5307/ع۴ط۲

    عرف ستیزی عارفانه و بررسی آن در آرای مولوی و حضرت امام خمینی(ره)، تألیف زهرا طالبی، این کتاب، چنان‌که از عنوانش پیداست، جستاری در باب عُرف ستیزی عارفانه و بررسی آن در آرای مولوی و امام خمینی(ره) است.

    مراد از عرف ستیزی عارفانه در این اثر، این است که در رفتار و آثار عرفا مواردی یافت می‌شود که نه تنها سازگاری آن‌ها باعرف مشکل است، بلکه ظاهرا به ستیز و برخورد با آرا و آداب و عقاید رایج نیز منتهی می‌گردد. در این تحقیق یکی از اصلی‌ترین پرسش‌هایی که نگارنده را وا داشته تا در پی پاسخ آن براید این است که آیا عرف ستیزی، رویارویی با عقل و عرف است یا فراتر از آن؟ سؤال‌های فرعی نیز این گونه مطرح گردیده است: آیا عرف‌ستیزی، روش و سیرۀ بعضی از عرفاست یا ضرورت و لازمۀ عرفان؟ آیا عرف ستیزی، بدعت است؟

    این پژوهش، در یک مقدمه و چهار فصل تنظیم شده است.

    فصل اول، کلیات تحقیق را تشکیل می‌دهد که شامل تعاریف مربوط به عرف، مانند معنای لغوی و اصطلاحی عرف، عناصر عرف، اقسام عرف، منشأ عرف، حجیت عرف، و تناقض در عرف می‌باشد. همچنین در این فصل، مراد از عرف ستیزی و وجود آن، انگیزه‌های عرفا در عرف ستیزی، نمونه‌های عرف ستیزی در قرآن و معارف دینی و پیشینۀ تاریخی عرف ستیزی بررسی شده است.

    فصل دوم، مروری است بر ساحات و مصادیق نظری عرف ستیزی در ادبیات عرفانی، مانند فنا، شطح، عشق، رندی و قلندری، مذمت علم رسمی و تکیه بر معرفت قلبی، مذمت تقلید؛ و همچنین ساحات عملی عرف ستیزی، مانند اخلاق عرفانی، مبانی اخلاق عرفانی، عرف ستیزی در اخلاق عرفانی، فروع استحسانی و استنباطی در تصوف و عرفان، و تکلیف انسان در ساحت دین و عرفان که پس از تعریف لغوی و اصطلاحی هر یک از مصادیق یاد شده، جایگاه و اهمیت آن‌ها را نیز مشخص می‌کند. همچنین در تبیین عرف ستیزی، دیدگاه عرفا اعم از مخالفان و مدافعان را نقل کرده و مورد نقد قرار می‌دهد.

    در فصل سوم، به طور ویژه، هر یک از ساحات نظری و عملی عرف ستیزی ذکر می‌شود و در هر مورد ابتدا دیدگاه مولانا و به دنبال آن دیدگاه امام خمینی(ره) به صورت تطبیقی بررسی و تحلیل می‌شود.

    در نهایت در فصل چهارم، به نتیجه‌گیری تحقیق می‌پردازد و در آن پیشنهادهایی برای پژوهش بیشتر ارائه می‌کند.

    در پایان کتاب، فهرست‌های آیات، احادیث، اشعار امام(ره)، اشعار مولوی، منابع و مآخذ و نمایه اعلام درج است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص73-74


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها