طيبة النشر في القراءات العشر

    از ویکی‌نور
    طيبة النشر في القراءات العشر
    طيبة النشر في القراءات العشر
    پدیدآورانجزری، محمد بن محمد (نويسنده) زعبی، محمد تمیم (مصحح)
    ناشرخورشید عصر
    مکان نشرعربستان - جده
    سال نشر1414ق - 1990م
    چاپ1
    موضوعقرآن ‏-‏ قرائت (عشره)‏-‏ قرن 9ق .=قرآن ‏-‏ قرائت ‏-‏ قرن 9ق .
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP75/65/الف29ط/
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    طيبة النشر في القراءات العشر، اثر شمس‌الدین ابوالخیر محمد بن محمد بن یوسف جزرى (751-833ق)، مقرى، محدث و فقیه شافعى است. این اثر توسط محمد تمیم مصطفی زعبی تحقیق شده است.

    نوشتار حاضر، ارجوزه‌اى است که در قرائت‌های دهگانه سروده شده و به بیان قرائت‌های صحیح قرآن پرداخته است[۱]. این منظومه که در بحر رجز است[۲]، در هزار بیت سروده شده و تاریخ اتمام آن 799ق، گزارش شده است[۳].

    علاوه بر اشتمال این منظومه بر قرائت‌های دهگانه از طرق مختلف، اصول و قواعد و مسائل و نکات مختلف علم قرائت از جمله مخارج حروف، تجوید، وقف و ابتدا و مطالب مفید مرتبطی نیز در آن گرد آمده است[۴]. نویسنده در این اثر به ذکر دو روای از هریک از ائمه قرائت‌ها بسنده کرده و همچنین از هر راوی تنها دو طریق را ذکر نموده است[۵].

    این اثر از مهم‌ترین آثار در قرائات قرآنی شمرده شده است. برخی آن را به‌عنوان برترین اثر در موضوع خود و از مصادر اصلی علم قرائات دانسته‌اند[۶]. حواشی، تحریرها و شرح‌های متعدد نگاشته‌شده بر این منظومه، گویای اهمیت آن است[۷].

    از ویژگی‌های این اثر که به اهمیت آن افزوده است، فراگیرتر و گسترده‌تر بودن مطالب آن نسبت به آثار مشابهی مانند کتاب شاطبیه، التیسیر، التحبیر و... است، به‌گونه‌ای که تنها بخشی از آن، مشتمل بر تمام مطالب کتاب‌های یادشده است[۸]. همچنین نویسنده در بهره‌گیری از مصادر و کتب قرائت تنها به نقل مطالب از آنها اکتفا نکرده، بلکه به اشتباهات در این کتاب‌ها نیز توجه داده است[۹]. با این‌وجود به جهت شیوه نویسنده در نگارش مختصر اثر، ضروت ایجاب نموده است تا وی در مواردی برخلاف قواعد عروض، همچنین برخلاف قواعد عربی و... عمل نماید[۱۰].

    محقق علاوه بر آوردن متن با خطی واضح که توسط یکی از خطاطان ماهر نوشته شده است، ابیات آن را به جهت آسان‌سازی خواندن و حفظ، بر اساس قرائت و تلفظ آنها نگاشته است. وی همچنین در موارد اختلاف عبارات در نسخه‌های اثر و در صورت عدم ترجیح، موارد اختلافی را باهم ذکر کرده است[۱۱].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص1
    2. ر.ک: همان، ص21
    3. ر.ک: متن کتاب، ص103؛ حاجی خلیفه، مصطفی، ج‏2، ص1118
    4. ر.ک: مقدمه، ص10 و 22
    5. ر.ک: همان، ص1
    6. ر.ک: همان، ص8
    7. ر.ک: همان، ص13-14؛ حبشى، عبدالله محمد، ج‏2، ص1352-1353
    8. ر.ک: مقدمه، ص2
    9. ر.ک: همان، ص8
    10. ر.ک: همان، ص22
    11. ر.ک: همان، ص23-24

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. حاجی خلیفه، مصطفى‏، «كشف الظنون عن أسامي الكتب و الفنون»، بیروت، دارإحياء التراث العربي، بی‌تا، چاپ اول.
    3. حبشى، عبدالله محمد، «جامع الشروح و الحواشي»، أبوظبي، هيئة أبوظبي للثقافة و التراث، المجمع الثقافي‏، 1427ق، چاپ دوم.


    وابسته‌ها