طبقات الخواص أهل الصدق و الإخلاص(زبیدی)

    از ویکی‌نور
    طبقات الخواص أهل الصدق و الإخلاص(زبیدی، احمد بن احمد)
    طبقات الخواص أهل الصدق و الإخلاص(زبیدی)
    پدیدآورانزبیدی، احمد بن احمد (نويسنده)
    ناشردار الیمنیة للنشر و التوزیع
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1406ق - 1986م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    طبقات الخواص أهل الصدق والاخلاص اثر احمد بن احمد شرجی زبیدی حنفی (متوفی 893ق/ 999م)، حافظ، محدث و مورخ یمنی، در ذکر نام صوفیه یمن و احوال و عبارات و کرامات ایشان.

    از آنجایی که پیش از این، اصل کتاب در قالب نسخه‌ای که در سال 1416ق/ 1995م منتشر گردیده، معرفی شده است، در این نوشتار، به معرفی نسخه‌ای پرداخته خواهد شد که در سال 1406ق/ 1986م، توسط انتشارات «دار الیمنیة للنشر والتوزیع» منتشر شده است.

    این نسخه با دو مقدمه کوتاه از ناشر و محقق، در اشاره به اهمیت[۱] و معرفی مؤلف و اثر او[۲]، آغاز شده است.

    مؤلف پس از وقوف به کتاب‌های تاریخی چون «الرسالة» قشیری و «طبقات الصوفیة» سلمی که پیرامون تراجم صوفیه نوشته‌اند، متوجه شده است در اینگونه آثار، از پرداختن به صوفیه یمن و شرح حال آن‌ها، غفلت شده است. ازاینرو اقدام به تألیف اثر حاضر نموده و آن را به شرح حال صوفیه یمن، اختصاص داده است و در این زمینه موفق شده است شرح حال بسیاری از متصوفه یمن را گردآوری نماید[۳].

    چنانچه بیان گردید، مؤلف قصد داشته است در این کتاب، به گردآوری شرح حال متصوفه یمن بپردازد و در سراسر کتاب، به این امر پایبند بوده و از آن، منحرف نشده است و گویی وی با حس غریزی خود، دریافته بود که امکان دارد نوشته او در طول روزگار، مورد دستکاری و سهل‌الانگاری نسخه‌برداران قرار گیرد، به ویژه زمانی که این کتاب به خارج از کشور برده شود. بنابراین علی‌رغم وجود مشکلات فراوان، به منظور جلوگیری از تصحیف و معرفی ناردست، به ضبط اعلام و اسامی مذکور در کتاب پرداخته است، به گونه‌ای که می‌توان آن را معجمی کوچک ولی با ارزش تلقی نمود[۴].

    ازاین‌رو محقق نیز ابتدا به تبیین موقعیت اعلام در در 218 عنوان پرداخته و سپس آن‌ها را بدون زیادت و نقصان، به ترتیب حروف الفباء، مرتب کرده و بدین ترتیب، یک فرهنگ واژگانی کامل از کتاب شرجی، ارائه نموده است. شاید بتوان گفت که اهمیت این فرهنگ، در این باشد که توجه خود را به اشخاص، خاندان، مکان‌ها و روستاهایی مسکونی معطوف کرده است که یافتن آن‌ها در فرهنگ‌های دیگر، دشوار است[۵].

    فهرست محتوا در پایان کتاب درج شده است.

    پانویس

    1. مقدمه ناشر، ص3
    2. مقدمه محقق، ص5
    3. همان، ص7
    4. همان، ص8
    5. همان، ص8- 9

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.

    وابسته‌ها