شیخ بهایی مخزن اسرار سیر و سلوک

    از ویکی‌نور
    شیخ بهایی (صدرایی خویی، علی)
    شیخ بهایی مخزن اسرار سیر و سلوک
    پدیدآورانصدرایی خویی، علی (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرمخزن اسرار سیر و سلوک
    ناشرفروغ قرآن
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1391ش
    چاپ1
    شابک978-600-91815-7-5
    موضوعشیخ بهایی، محمد بن حسین، 953 - 1031ق. - سرگذشت‌نامه - شیخ بهایی، محمد بن حسین، 953 - 1031ق. - نقد و تفسیر - شعر فارسی - قرن 11ق. - مجتهدان و علما
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ش9ص4 55/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شیخ بهایی: مخزن اسرار سیر و سلوک اثر علی صدرایی خویی، پژوهشی است در معرفی شیخ بهایی و آثار او.

    اهمیت شیخ بهایی، به آن است که پس از وی، سلسله عالمان عارف که ویژگی بارز آنها، داشتن اطلاعات گسترده در فقه، فلسفه و اعتقاد عمیق به آموزه‌های اخلاقی و تهذیب نفس بود، به وجود آمد؛ به همین دلیل، نویسنده اثر حاضر معتقد است واکاوی زوایای فکری و شیوه‌های علمی و عملی وی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای شناخت افق‌های فکری فقها و عارفان شیعه در سده‌های اخیر به شمار می‌رود[۱].

    تنوع عرصه‌هاى فكرى شیخ بهائى، موجب گردیده كه گوشه‌هایى از زوایاى علمى و آثار گوناگون وى، هنوز ناشناخته باقی‌مانده باشد. ازاین‌رو نویسنده طبق شوق و علاقه‌اى كه به آثار و اندیشه‌هاى شیخ داشته، در اثناى كاوش‌هاى خود در صحیفه‌هاى مخطوط‍‌ و مطبوع، هرکجا به اثر جدید و یا نكته‌اى نو، از شیخ اطلاع یافته، یادداشت نموده كه حاصل آنها، در كتاب حاضر با چینشى نو و پردازشى جدید و سرفصل‌های تازه، ارائه گردیده است[۲].

    مطالب کتاب، در دو بخش اصلی، ارائه شده است. در بخش اول، از زندگی‌نامه شیخ بهایی بر اساس مصادر جدید سخن به میان آمده[۳] و خاندان و آثار وی، مورد بررسی قرار گرفته[۴] و سپس، درس‌ها و نکاتی از شیخ، در موضوعاتی چون سیروسلوک، شیخ بهایی و میرداماد، دعای مجرب در طلب رزق و ادای دیون، دعای سریع الاجابه، مسئله عدم سهو نبی(ص)، حکایات غریب، نثری بدیع و «گر بر سر نفس خود امیری مردی»، مطرح گردیده[۵] و در پایان، اشعار شیخ بهایی، موردبحث و بررسی قرار گرفته است[۶].

    در بخش دوم، رساله‌های شیخ بهایی، مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از فنونی که شیخ در آن صاحب‌نظر بوده، فقه و اجتهاد است. شیخ آثار چندی در فقه، نگاشته که همه موردتوجه محققان و فقیهان قرار گرفته است. آثار فقهی شیخ بهایی بر چهار دسته تقسیم شده است:

    الف) آثار در تمامی ابواب فقه(«جامع عباسی» و...)

    ب) شرح و حاشیه بر دیگر آثار(«حاشیة علی من لایحضره الفقیه»، «شرح الفائض النصیریة» و...)؛

    ج) بیان یک یا چند مسئله فقهی(«رسالة في المواریث» و...)؛

    د) استفتائات(«الأسئلة الجزائریة» و...)[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص6
    2. ر.ک: همان، ص8
    3. متن کتاب، ص11
    4. همان، ص33- 64
    5. همان
    6. همان، ص65- 74
    7. همان، ص95- 98

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها