شرح حکم أمیرالمؤمنین علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    شرح حکم أمیر المؤمنین علیه‌السلام
    شرح حکم أمیرالمؤمنین علیه‌السلام
    پدیدآورانقمی، عباس (نويسنده) علی بن ابی طالب(ع)، امام اول (نویسنده)
    سال نشر1432ق - 2011م
    چاپ1
    موضوععلی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج البلاغه - نقد و تفسیر - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - کلمات قصار - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - خطبه‌‎ها - علی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - نامه‌‎ها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرحُ حِكَمِ أميرِالمؤمنينَ(ع)، از آثار زاهد سخنور، حدیث‌شناس مخلص و تاریخ‌نگار فعال قرن سیزدهم و چهاردهم هجری شمسی عباس بن محمدرضا بن ابوالقاسم قمی، مشهور به شیخ عباس قمی و محدث قمی (متوفای 1319ش)، است که به توضیح مختصر برخی از حکمت‌های عالی امام علی(ع)، در نهج‌البلاغه می‌پردازد. ناشر (آستان مقدس امام علی(ع))، شخصیت و آثار شیخ عباس قمی و روش اثر حاضر را با اختصار معرفی کرده است.

    هدف و روش

    • شارح از بیان انگیزه‌ها، اهداف و چگونگی‌های نگارش شرح حاضر خودداری ورزیده و بدون هیچ مقدمه‌ای وارد بحث اصلی خود شده است.
    • آستان مقدس امام علی(ع)، اثر حاضر را شرحی کوتاه بر حکمت‌های نهج‌ البلاغه دانسته و افزوده: شیخ عباس قمی در این شرح، از شرح نهج‌البلاغة (ابن ابی‌الحديد) و شرح نهج‌البلاغة (ابن میثم) فراوان استفاده کرده و حکمت‌ها را برطبق حروف تهجی منظم ساخته است[۱]. «گستراندن معارف نهج البلاغه»، هدفی است که این ناشر برای انتشار دوباره شرح مذکور در مجموعه «في رحاب نهج البلاغة» مطرح کرده است[۲].
    • شیخ عباس قمی در این شرح برای توضیح مقصود، از سایر سخنان امام علی(ع) و گاهی از اشعار عربی یا فارسی استفاده کرده است[۳].

    ساختار و محتوا

    • محدث قمی مطالب این اثر را بر اساس ترتیب الفبایی (حرف اول از اولین کلمه هر سخن حکیمانه) تنظیم کرده و شرحی کوتاه برای تعداد 373 حکمت از حکمت‌های علوی(ع) فراهم آورده است. اولین حکمت، «أَزْرَى بِنَفْسِهِ مَنِ اسْتَشْعَرَ الطَّمَعَ وَ رَضِي بِالذُّلِّ مَنْ كشَفَ عَنْ ضُرِّهِ وَ هَانَتْ عَلَيهِ نَفْسُهُ مَنْ أَمَّرَ عَلَيهَا لِسَانَه» است[۴] و آخرین، «يهْلِك فِي رَجُلَانِ؛ مُحِبٌّ مُطرٍ وَ بَاهِتٌ مُفْتَرٍ»[۵].

    نمونه مباحث

    • «مَنْ حَذَّرَك كمَنْ بَشَّرَك». این مانند سخن مردمان حکیم است که گویند: پیرو فرمان کسانی باش که تو را می‌گریانند، نه آنان که تو را می‌خندانند و مانند این حکمت، سخنی است که گوید: «صديقك من نهاك لا من أغراك» و در فارسی گفته می‌شود: «دوست آن است که بگریاند؛ دشمن آن است که بخنداند». شاعر گفته است:
      به نزد من آن کس نکوخواه توستکه گوید فلان خار در راه توست
      چه خوش گفت یک روز داروفروش شفا بایدت داروی تلخ نوش[۶]
      .

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه ناشر، ص5
    2. ر.ک: همان
    3. مثلاً ر.ک: متن کتاب، ص140-141 و 137
    4. ر.ک: همان، ص7-8
    5. ر.ک: همان، ص180-181
    6. ر.ک: همان، ص137

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها