شرح الحلقة الثالثة، الدليل الشرعي

    از ویکی‌نور
    ‏شرح الحلقة الثالثة، الدليل الشرعي
    شرح الحلقة الثالثة، الدليل الشرعي
    پدیدآورانحیدری، کمال (نويسنده)

    صدر، سید محمدباقر (نويسنده)

    یعقوبی، حیدر (محرر)
    عنوان‌های دیگر‏شرح الحلقة الثالثة، الدليل الشرعي، للشهيد السعيد آيةالله العظمي السيد محمد باقر الصدر قدس‌سره الحلقه الثالثه. شرح
    ناشرمؤسسة الهدي للطباعة و النشر
    مکان نشرلبنان - بيروت
    سال نشرمجلد1 الی 5= 2013م , 1434ق ,
    زبانعربی
    تعداد جلد5
    کد کنگره
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح الحلقة الثالثة، الدليل الشرعي، تقریرات درس سید کمال حیدری در شرح حلقه سوم از کتاب «دروس في علم الأصول»، معروف به «الحلقات»، تألیف محمدباقر صدر بوده که به قلم شیخ حیدر یعقوبی، به رشته تحریر درآمده است.

    حلقه سوم از حلقات شهید صدر، شامل سلسله دروس استدلالى و تحلیلى در باب مسائل اصول فقه شیعه است. شهید صدر در ارائه مباحث و تحلیل مسائل، داراى متد جدیدى بود. توجه به مقتضیات زمان و طرح مسائل روز و تغییر دادن مسائل قدیمى و بررسى عمیق و کارشناسه‌گانه در مسائل تجربى، از ویژگی‌هاى سیستم فکرى اوست. وى در این اثر، ضمن طرح کلیاتى در تعریف علم اصول، تقسیم حکم، تفاوت امارات و اصول، به مبحث قطع و حجیت آن پرداخته و به دنبال آن از دلایل محرزه، مثل دلیل شرعى لفظى و غیر لفظى، معانى حروف، دلالات، مفاهیم، حکم ظاهرى و نظریه حق الطاعه، بحث کرده است[۱].

    اثر حاضر که شرح این کتاب می‌باشد، در پنج جلد سامان یافته است. در جلد نخست که با ذکر خصایص و ویژگی‌های تفکراتی شهید صدر آغاز شده، سه مبحث تعریف علم اصول، موضوع علم اصول و حکم شرعی و تقسیمات آن، مطرح گردیده است. جلد دوم، به مباحث مربوط به قطع اختصاص داشته و در آن، از حجیت قطع و دلیل شرعی بحث شده و در جلد سوم، از هیئات جمل و مقدمات حکمت، بحث به میان آمده است. جلد چهارم و پنجم نیز به مفهوم و وسائل اثبات تعبدی و حجیت ظواهر، اختصاص یافته است.

    روش شرح بدین صورت است که ابتدا، متن اصل کتاب ذکر شده و در ادامه، به تشریح مواد، موضوعات و مطالب آن، پرداخته شده و در صورت وجود اقوال مختلف پیرامون آن موضوع، به بررسی آنها، پرداخته شده است.

    فهرست مطالب و مصادر هر جلد، در انتهای همان جلد آمده و در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع[۲]، به تشریح برخی از مطالب متن و ذکر نکات پیرامون آن، پرداخته شده است[۳].

    پانویس

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. بی‌نام، «فقه و اصول (تعداد منابع: 62 اصلى و 5 ارجاعى)»، پایگاه مجلات تخصصى نور، مجله: کتاب‌هاى اسلامى، پاییز و زمستان 1385، شماره 26 و 27 (16 صفحه، از 273 تا 288).

    وابسته‌ها