شاه عباس: مجموعه اسناد و مكاتبات تاریخى همراه با یادداشتهاى تفصیلى

    از ویکی‌نور
    شاه عباس: مجموعه اسناد و مكاتبات تاریخى همراه با یادداشتهاى تفصیلى‏
    شاه عباس: مجموعه اسناد و مكاتبات تاریخى همراه با یادداشتهاى تفصیلى
    پدیدآوراننوایی، عبدالحسین (اهتمام)
    عنوان‌های دیگرمجموعه اسناد و مکاتبات تاریخی، همراه با یادداشتهای تفصیلی
    ناشربنياد فرهنگ ايران
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1357 ش
    چاپ1
    موضوعایران - تاریخ - صفویان، 907 - 1148ق.

    عباس صفوی اول، شاه ایران، 978 - 1038ق. - اسناد و مدارک

    محمد خدابنده صفوی، شاه ایران، 938 - 1004ق.

    نامه نگاری سیاسی - قرن 11ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    ‏DSR‎‏ ‎‏1215‎‏ ‎‏/‎‏ن‎‏9‎‏ش‎‏2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شاه عباس، مجموعه اسناد و مکاتبات تاریخى همراه با یادداشت‌هاى تفصیلى اثر عبدالحسین نوایى، مشتمل است بر آخرین اسناد و مدارک سیاسى و دیپلماتیک که در فاصله چهل و دو سال سلطنت پر حادثه شاه عباس کبیر با ممالک بزرگ آسیا و اروپا مبادله شده است.

    ساختار

    کتاب شامل یک پیش‌گفتار و غلطنامه است و سپس در سه بخش تقسیم یافته است. مکاتبات شاه عباس با سلاطین عثمانى، مکاتبات شاه عباس و اروپائیان و مکاتبات شاه عباس با سلاطین هند.

    گزارش محتوا

    مؤلف درباره محتواى نامه‌هاى ذکر شده در کتاب مى‌نویسد: «بحث درباره محتواى نامه‌هاى وى زمانى درازتر و وقتى بیشتر مى‌خواهد. چه در این کتاب نظر من بر آن بود که این اسناد مبادله شده را یک جا جمع آورم و علت این مکاتبات را بیان کنم، نه آن که به محتواى این نامه‌ها بپردازم. با این همه از ذکر این نکته ناگزیرم که با اندک دقتى مى‌توان دریافت که نیاکان ارجمند ما تا چه اندازه با دقت و ظرافت این نامه‌هاى سیاسى را تهیه کرده و چگونه در زیر پوشش تعارفات دیپلوماتیک، همه منظورات خویش را براى حفظ این آب و خاک و منافع مردم آن بیان داشته‌اند...»

    مى‌دانیم که در نوشته‌هاى سیاسى انتخاب کلمات و طرز جمله بندى و نحوه اداى مقصود بسیار مهم است و به همین جهت است که قائم مقام ثانى میرزا ابوالقاسم فراهانى در نامه خود به میرزا محمدعلى آشتیانى بدو توصیه مى‌کند که از «زور میرزائى» در تنظیم قرارداد با دولت عثمانى استفاده کند.

    بدین گونه بود که کشور ایران در آن روزگار به قدرت و ثروت در سراسر جهان شناخته گردید و شاه عباس کبیر، به جاى کشورى شکست خورده که از دست پدر خویش تحویل گرفته بود، کشورى نیرومند و توانگر بر جاى گذاشت، گسترده از قندهار تا بغداد و از گرجستان تا بحرین و هرمز در خلیج فارس.

    به این معنا که شاه عباس نه تنها سرزمین‌هائى را که دشمنان ایران در زمان پدرش گرفته بودند، از دست آنان بیرون کشید، بلکه بر سرزمین‌هایى هم که در زمان سلطنت اجدادش شاه اسماعیل و شاه طهماسب از ایران جدا شده بود، (مثل بغداد و هرمز) چنگ انداخت و سرانجام قندهار را نیز از دست گورکانیان هند به درآورد.

    این کتاب ششمین دفتر است، از مجموعه کتبى که بر اساس اسناد و مدارک سیاسى دست اول که توسط مؤلف تهیه شده است.

    اینک دفتر ششم در شرح روابط شاه عباس کبیر با دولت عثمانى در زمان سلطان احمد خان و سلطان عثمان خان و سلطان مصطفى خان و یکى دو سال اول پادشاهى سلطان مراد خان چهارم و همچنین روابط شاه عباس با ممالک اروپائى و آسیائى و بدین دفتر اسناد و مدارک سیاسى مربوط به شاه عباس کبیر پایان مى‌پذیرد.

    وضعیت کتاب

    فهرست‌هاى پایانى کتاب شامل جاى، نام‌هاى کسان و کتاب مى‌باشد.

    منابع مقاله

    متن و مقدمه کتاب