سند العروة الوثقی، كتاب الطهارة

    از ویکی‌نور
    سند العروة الوثقی - کتاب الطهارة
    سند العروة الوثقی، كتاب الطهارة
    پدیدآورانیزدی، محمدکاظم بن عبدالعظیم (نویسنده) سند، محمد (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرالعروه الوثقی. برگزیده. کتاب الطهاره. شرح کتاب الطهاره
    ناشرصحفی
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1415 ق
    چاپ1
    موضوعطهارت (فقه)

    فقه جعفری - قرن 14

    یزدی، محمدکاظم بن عبدالعظیم، 1247؟ - 1338؟ق. العروه الوثقی - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد6
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏183‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ی‎‏4‎‏ ‎‏ع‎‏40235‎‏ ‎‏1374
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سند العروة الوثقى، كتاب الطهارة، يكى از آثار استاد شيخ محمد سند بحرانى است. مباحث مطرح‌شده در اين كتاب، در سال 1415 و 1414 به‌صورت سلسله درس‌هاى منظم در جمع طلاب علوم دينى القا شده است. اين كتاب به زبان عربى و در شرح بخش طهارت كتاب العروة الوثقی است.

    ساختار

    كتاب، در پنج جلد تنظيم شده است. در جلد اول، احكام آب‌ها و نجاسات مطرح شده و در جلد دوم، ادامه‌ى نجاسات مورد بررسى قرار گرفته است. جلد سوم، حاوى بحث مطهرات يا پاک‌كننده‌ها و وضو و احكام و شرائط آن مى‌باشد. در جلد چهارم، دنباله‌ى بحث وضو، به‌علاوه احكام غسل عنوان گرديده است. در جلد پنجم، سخن از نفاس و احكام اموات مى‌باشد.

    شارح در هر مبحث، قسمتى از عبارت كتاب عروه را ذكر نموده و در ذيل آن به تشريح و بررسى پرداخته است.

    گزارش محتوا

    شارح در اين كتاب، ادله و مستندات مسائل مطرح‌شده در بخش طهارت كتاب العروة الوثقی را مورد بررسى قرار داده است.

    وى در لابه‌لاى مطالب جزء اول، از مسائل و قواعد مهمى سخن گفته و به تحقيقاتى دقيق و ابتكارى در مورد آنها دست زده است؛ قواعد و تحقيقاتى همچون اعتصام و عدم انفعال آب مضافى كه به حد كر باشد، تحقيق درباره وضعيت كتب مشهور، تحقيق درباره استصحاب عدم ازلى و...

    او در اين جزء، به بررسى و تشريح مطالبى همچون معناى طهارت (طهارت در لغت به معنى پاکى و نظافت در مقابل نجاست و قذارت مى‌باشد. در شرع و ميان متشرعه نيز همين مفهوم را دارد؛ نهايت امر، تعبددر مصاديق و موارد و اسباب، واقع شده است)، حقيقت آب مطلق (آب مطلق، مايع معروفى است كه در علم شيمى، مركب از دو جزء هيدروژن و يك جزء اکسیژن مى‌باشد و با هيچ عنصر يا مركب ديگرى تركيب نشده است)، حقيقت آب مضاف، اقسام آب مطلق، طهارت و مطهريت آب مطلق (شارح در اينجا به بررسى ادله‌اى كه براى اثبات دو وصف طهارت و مطهريت در همه اقسام آب مطلق به آنها استدلال شده، پرداخته است كه از جمله اين ادله آيه‌ى 48 سوره فرقان است كه مى‌فرمايد: و انزلنا من السماء ماء طهورا)، معناى طهور (در آيه 48 سوره فرقان)، احكام آب مضاف (همچون طهارت آن، عدم مطهريت آن نسبت به حدث و خبث، انفعال آن به‌واسطه ملاقات و...)، احكام آب جارى (مانند اعتصام جارى قليل، نجاست جارى متغير، راكد متصل به جارى و...)، آب راكد و ادله نجاست هريك از عناوين نجسه، پرداخته است.

    جزء دوم، مشتمل بر سه رساله (در مورد كافر، نسب ولد الزنا و حكم عصير عنبى)، چهار قاعده (در مورد تبعيت، خطا بودن عمد صبى، تبعيت ولد حلال و حرام از اشرف ابوين و منجس بودن متنجس) و مطالبى از قبيل تتمه بحث اعيان نجسه و ادله نجاست هركدام، تشريح مسائل متعدد در زمينه طريق ثبوت نجاست يا تنجس، تشريح مسائل متعدد در مورد کیفیت تنجس متنجسات، تشريح مسائل متعدد درباره شرط بودن ازاله نجاست از بدن در صحت نماز و... است.

    جزء سوم، علاوه بر تشريح مسائل مربوط به مطهرات و وضو و احكام و شرايط آن، مشتمل بر تعدادى فوائد و قواعد همچون مانعيت عين نجاست در نماز (حتى در البسه‌اى كه نماز در آنها تمام نيست)، مرتد و احكام وى، مراحل چهارگانه صبى و... است.

    جزء چهارم، علاوه بر تشريح تتمه مسائل مربوط به وضو و تشريح مباحث مربوط به اغسال، مشتمل بر قاعده بلوغ، قاعده امكان در حيض، عمومیت قانون كثير الشك بودن نسبت به همه اعمال مركب و... است.

    در جزء پنجم، شارح بعد از ادامه‌ى بحث غسل‌هاى واجب و توضيحات لازمه درباره‌ى آن‌ها، بحث احكام اموات را به تبع صاحب عروه در پيش گرفته و در ضمن نوزده فصل، اين بحث مهم و مبتلابه مؤمنين را مورد بررسى قرار داده است.

    وضعيت كتاب

    كتاب، توسط حجت‌الاسلام احمد ماحوزى تحقيق و تصحيح گرديده است. فهرست محتويات هر جلد در پايان آن ذكر شده است.

    وابسته‌ها