سلسلة تقریرات الأصول (بحث الإستصحاب)

    از ویکی‌نور
    سلسلة تقریرات الأصول (بحث الإستصحاب)
    سلسلة تقریرات الأصول (بحث الإستصحاب)
    پدیدآوراننجفی، ضیاء الدین (نويسنده) بنیاد فرهنگی اهل البیت (ناظر)
    عنوان‌های دیگربحوث علمیة استدلالیة حول الأصل الرابع من الأصول العملیة المقررة في الإجتهاد و الإستنباط قد استفدناها من دراسات استادنا الفقیه الأصولي سماحة آیت‌اللهالعظمی الآقا میرزا هاشم الآملي(ره) في قم المشرفة ** تقریرات الأصول في مباحث الإستصحاب
    ناشرمؤسسه اهل البيت (علیهم‌السلام)
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1394ش
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد4
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سلسلة تقريرات الأصول (بحث الاستصحاب)، نوشته ضیاءالدین نجفی (متولد 1325ش) است که در آن سلسله مباحث درس میرزا هاشم آملی را در موضوع استصحاب از اصول عملیه، در یک مقدمه و پنج مقصد به رشته تحریر درآورده است.

    مقدمه، با عنوان «سخنی کوتاه پیرامون اجتهاد در فقه اسلامی» شامل پنج امر کلی است. در امر اول، جایگاه علم اصول فقه و نقش آن در اجتهاد آمده است[۱]. در امر دوم، به تعریف علم فقه و نحوه دستیابی به آن و اسباب و علومی که برای این کار لازم است اشاره شده که علم اصول نیز در کنار علم لغت و رجال و تفسیر و حدیث و منطق و ادبیات عرب، یکی از علوم مورد نیاز برای تحصیل علم به احکام شرعی است[۲]. در امر سوم، به تاریخچه اجتهاد در عصر حضور معصومین اشاره شده است[۳]. در امر چهارم، زعامت دینی فقها و عمل اجتهاد در عصر غیبت بررسی شده است[۴].

    در امر پنجم، معرفی کوتاهی از کتاب حاضر و مباحث آن به عمل آمده است[۵].

    از مطالب مهم مقصد اول، می‌توان به تعریف استصحاب و ارکان و شرایط آن از قبیل بقای موضوع و فعلیت شک، فرق استصحاب با قاعده یقین، تقدم امارات بر استصحاب و مسئله اصولی بودن استصحاب، اشاره کرد.

    در مقصد دوم، ادله حجیت استصحاب که بنای عقلاء و اجماع و روایات است، مطرح شده و آرای بزرگانی چون آقاضیاء عراقی و نائینی و آخوند خراسانی بررسی شده است [۶].

    مقصد سوم، به تقسیمات استصحاب و موارد جریان آن، اختصاص دارد و در مقصد چهارم، تنبیهات استصحاب آورده شده که بالغ بر 15 تنبیه است. از جمله تنبیهات مهم آن می‌توان لزوم فعلیت شک و یقین، امارات و اصول محرزه، استصحاب کلی، استصحاب زمان و امور تدریجی، استصحاب تعلیقی، استصحاب احکام شرایع سابق، اصل مثبت، اصل تأخر حادث و استصحاب حکم مخصص را ذکر کرد. مقصد پنجم، شامل لواحق استصحاب است که در آن مباحثی از قبیل لزوم اتحاد دو قضیه و فرق استصحاب و قاعده یقین و ید و نسبت آن با قاعده قرعه و فراغ و تجاوز و اصالة الصحه و... آمده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص31
    2. ر.ک: همان، ص33-35
    3. ر.ک: همان، ص35-38
    4. ر.ک: همان، ص39-41
    5. ر.ک: همان، ص41
    6. ر.ک: متن کتاب، ص107 و 127 و 125 و 133 و 134

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها