ابوالعالیه، رفیع بن مهران ریاحی بصری

    از ویکی‌نور
    (تغییرمسیر از رفیع بن مهران بصری)
    ابوالعالیه، رفیع بن مهران ریاحی بصری
    NUR00000.jpg
    نام کاملابوالعالیه رفیع بن مهران ریاحی بصری
    نام‌های دیگرابوالعالیه
    نسبریاحی بصری
    نام پدرمهران
    رحلت93ق
    دیناسلام
    اطلاعات علمی
    اساتیدامام علی(ع)، عبدالله بن مسعود، ابی بن کعب
    شاگردانقتاده، خالد حذاء، ربیع بن انس، ابوعمرو بن علاء
    برخی آثارالتفسیر

    ابوالعالیه، رُفَیع بن مهران ریاحى بصرى، آزاد شده زنی از بنی ریاح بود، از این رو به او ابوالعالیه ریاحی گویند. از تابعین به شمار می‌رود. او زمان جاهلیت را درک کرد و پس از گذشت دو سال از ارتحال پیامبر(ص) اسلام آورد.

    ابوالعالیه در کلام بزرگان

    عجلى مى‌گوید: «او از جمله تابعان بزرگى بود که به تفسیر شهره بودند. وى تابعى و ثقه بود». از امیرمؤمنان علیه‌السّلام، عبداللّه بن مسعود، أبىّ بن کعب، عبداللّه بن عباس، حذیفه، ابوذر، ابوایوب و دیگر بزرگان اصحاب روایت کرده است. همگى بر ثقه بودن او اتفاق نظر دارند.

    ابن ابى‌داود مى‌گوید: «بعد از صحابه، هیچ کس داناتر از ابوعالیه در علم قرائت نیست و پس از او به ترتیب سعید بن جبیر، سدّى و ثورى قرار دارند». ابوعالیه در سال 93 درگذشت؛ او اولین کسى بود که در ماوراءالنهر اذان گفت.

    حافظ شمس‌الدین داوودى مى‌گوید: «ابوالعالیه قرآن را از ابن مسعود و على و گروه دیگرى فراگرفت و بر أبىّ بن کعب و غیره خوانده و قتاده و خالد حذّاء و ربیع بن انس و ابوعمرو بن علاء و جمعى دیگر (نیز) از او فراگرفته‌اند. از ابوخلده نقل شده که از قول او گفته است: ابن عباس مرا در کنار خود بر روى تخت مى‌نشاند در حالى که قریش پایین‌تر از او مى‌نشستند و مى‌گفت: علم، این گونه که شرافت انسان شریف را مى‌افزاید، بردگان را بر تخت مى‌نشاند. همچنین گفته است: ثقه بود و مرسلات بسیارى داشت. کتابى در تفسیر نوشته که ربیع بن انس بکرى از آن نقل کرده است و جماعت محدثان حدیث او را اخذ کرده‌اند».

    آثار

    سیوطى مى‌گوید: «از طریق ابوجعفر رازى، از ربیع بن انس، از ابوعالیه، حجم بزرگى از تفسیر، از ابّى بن کعب روایت شده است.- سپس مى‌گوید:- این اسناد درستى است. ابن جریر و ابن ابى‌حاتم و حاکم در «المستدرک» و احمد در «مسند» از آن بسیار نقل کرده‌اند».

    دکتر شواخ- هنگام سخن گفتن درباره تفسیر ربیع بن انس بکرى بصرى خراسانى متوفاى 139- مى‌گوید: «ثعلبى در کتاب «الکشف و البیان» از او استفاده‌ کرده و گفته است: این از تفسیر ابوعالیه است».

    وفات

    ابوعالیه در سال 93 درگذشت[۱].

    پانویس

    1. معرفت، محمدهادی، ج1، ص383-384

    منابع مقاله

    معرفت، محمدهادی، تفسیر و مفسران، قم، مؤسسه فرهنگی انتشاراتی التمهید، چاپ یکم، 1379-1380ش.

    وابسته‌ها