رحلة إلی جبال العلويين

    از ویکی‌نور
    رحله الی جبال العلویین
    رحلة إلی جبال العلويين
    پدیدآورانکاهون، دیوید. لیون (نویسنده) احمد، مها (محقق)
    ناشرالتکوين
    مکان نشردمشق - سوریه
    سال نشر2004 م
    چاپ1
    موضوعسوریه - سیر و سیاحت

    کوه علویان

    کوه‏‌ها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏DS‎‏ ‎‏94‎‏ ‎‏/‎‏ک‎‏2‎‏ر‎‏3‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رحلة إلی جبال العلويين، تأليف ليون كاهون، به زبان عربى است. اين كتاب يكى از منابع مهم درباره منطقه جبال شامات و لبنان در دوران حكومت عثمانى مى‌باشد كه حاوى اطلاعات مفيدى از اين مناطق است. مؤلف، در حين گزارش سفر، اطلاعات خوبى را از اوضاع سياسى و اجتماعى و اقتصادى و فرهنگى منطقه به دست مى‌دهد كه در نوع خود حايز اهميت است؛ اطلاعاتى مانند اينكه مردم اين منطقه يكى از فرق شيعه به نام نصيريه مى‌باشند كه از اسماعيليه منشعب شده‌اند.

    ساختار

    تقديم، مقدمه، متن كتاب و ملحقات عكس ساختار كتاب را تشكيل مى‌دهد. شيوه بيان مطالب كتاب به اين صورت است كه مؤلف مشاهدات و وقايع سفر خود را نوشته و در اختيار خواننده گذاشته است.

    گزارش محتوا

    تقديم كتاب كه با قلم سهيل زكار مى‌باشد، درباره مناطق جبال در سوريه و اطراف شهر دمشق است كه اين مناطق از زمان صدر اسلام در اختيار بنى اميه، بنى عباس، صليبيون و عثمانى‌ها بوده است.

    ايشان، در اين تقديم ريشه‌هاى تاريخى اين منطقه را به بحث نشسته است كه در ادوار مختلف اين منطقه در تحت سلطه چه كسانى بوده است. اين منطقه اول به نام بهراء بوده كه در زمان عثمانى‌ها نامش به علويون تغيير پيدا كرده است.

    در مقدمه كتاب از اينكه منطقه جبال علويين در ارتفاعات لبنان قرار گرفته است و محدوده آن، سخن به ميان آمده است.

    در مقدمه به كسانى كه در قرون گذشته به اين منطقه سفر كرده‌اند و در سفرنامه‌هاى خود از اين منطقه ياد كرده‌اند، اشاره شده است.

    متن كتاب با مشخصات همراهان مؤلف شروع مى‌شود كه ايشان ده نفر بوده‌اند، شب هنگام به گفت‌وگو مى‌گذشته است و تمام كاروانيان در اطراف آتش به استراحت مى‌پرداختند.

    اين سفرنامه حاوى اطلاعات خوبى از سفر اين شرق شناس فرانسوى به مناطق جبال سوريه است كه داراى مذهب نصيريه هستند كه يكى از فرق شيعه است كه در سال‌هاى دور براى رهايى از چنگال دولت‌هاى عامه مذهب به اين مناطق صعب العبور سوريه و لبنان پناه برده و در اين مناطق زندگى كرده‌اند و امروزه نيز در اين منطقه حضورى فعال دارند. مؤلف، سفر خود را به اين مناطق با كاروانى آغاز مى‌كند و در طول مسير حوادث و اتفاقات را ثبت مى‌نمايد و وقتى به اين منطقه وارد مى‌شود بعضى از آداب و رسوم ايشان و اينكه چه اعتقاداتى دارند و چگونه امرار معاش مى‌كنند، را گزارش مى‌كند.

    مؤلف كه يكى از شرق شناسان تركيه در سال‌هاى نه چندان دور مى‌باشد، سعى كرده در اين سفرنامه اطلاعات خوبى از اوضاع سياسى و اجتماعى و فرهنگى و اعتقادى اين منطقه را به دست دهد.

    وضعيت كتاب

    كتاب، بدون پاورقى و فهرست مطالب است و در پايان آن، چند تصوير سياه و سفيد از همراهان مؤلف آورده شده است.

    منابع مقاله

    متن كتاب.

    وابسته‌ها