دروس موجزة في أحکام المکاسب

    از ویکی‌نور
    دروس موجزة في أحکام المکاسب
    دروس موجزة في أحکام المکاسب
    پدیدآورانسبحانی تبریزی، جعفر (نويسنده)

    یعقوبی اصفهانی، سیف‌الله (مقرر)

    ترابی، مرتضی (خلاصه کننده)
    عنوان‌های دیگرالمواهب في تحریر احکام المکاسب. برگزیده. خلاصه ** تبحث عن مسائل الحلال و الحرام بأسلوب معاصر و ثوب جدید
    ناشرمؤسسة الإمام الصادق علیه‌السلام
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1393ش - 1435ق - 2014م
    چاپ1
    شابک978-964-357-529-8
    موضوعمعاملات (فقه) - ارث (فقه جعفری)- قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س2د4 190/1 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دروس موجزة في أحکام المکاسب اثر مرتضی ترابی (نویسنده معاصر)، تلخیص و تحریری است از کتاب «المواهب في تحرير أحکام المکاسب» که تقریرات درس خارج فقه آیت‌الله جعفر سبحانی (متولد 1308ش) است که در آن، احکام فقهی و مسائل مربوط به حلال و حرام، به سبک معاصر و با ظاهری جدید، به قلم سیف‌الله یعقوبی قمشه‌ای (متولد 1329ش) به رشته تحریر درآمده است.

    «مکاسب» شیخ انصاری، به دلیل اهمیتی که دارد، تنها به عنوان مرجعی برای محققین و منبعی برای پژوهشگران است، اما برای تبدیل آن به یک کتاب درسی برای طلاب و دانشجویان، نیازمند آن است که متناسب با سطح فکری آنان، مطالب آن خلاصه و تلخیص شده و موضوعات آن، طبقه‌بندی و تبویب گردد که این امر، در اثر حاضر، اتفاق افتاده است[۱].

    شیخ انصاری و علمای پس از ایشان، نوع اول مکاسب محرمه را به بیع نجاسات اختصاص داده و به بسط مباحث پیرامون آن، پرداخته‌اند، در حالی که خود نیز معترفند که در صورت وجود منفعت حلال در بیع، نجاست مانع از بیع نخواهد بود، مگر آنکه دلیل خاصی بر حرمت آن بیع، وجود داشته باشد. بنابراین در اثر حاضر، نویسنده تفصیل و بسط مباحث در این موضوع را لازم ندانسته است[۲].

    کتاب با مقدمه‌ای از محقق در تعریف مکاسب، اشاره به تقسیمات آن و تبیین معنای حرمت تکسب، آغاز شده[۳] و مطالب در دو فصل، ارائه شده است. در فصل نخست، در قالب چهار نوع زیر، به بحث پیرامون مکاسب محرمه، پرداخته شده است: «اکتساب به آنچه که به قصد حرام خریده شده است» مانند: خرید و فروش بت و صلیب[۴]، «اکتساب به آنچه که منفعت حلالی در آن وجود ندارد» مانند: خرید و فروش اعیان نجس[۵]، «اکتساب به عملی که فی نفسه حرام است» مانند: تدلیس ماشطه و تصویر[۶] و «اکتساب به واسطه آنچه که تکسب با آن، حرام است» مانند: اخذ اجرت بر انجام واجبات[۷].

    آنچه از نام «المکاسب المحرمة» به ذهن خطورمی‌کند، این است که موضوع کتاب، چیزی است که به وسیله آن، معامله و تجارتی صورت می‌گیرد، لذا این عنوان، شامل اموری همچون غیبت، کذب و... نخواهد بود. بنابراین در فصل دوم، به این امور، به صورت جداگانه پرداخته شده است[۸].

    پانویس

    1. مقدمه، ص7
    2. همان، ص8
    3. همان، ص9- 14
    4. متن کتاب، ص19
    5. همان، ص77
    6. همان، ص133-141
    7. همان،ص325
    8. همان،ص357-473

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها