دروس تمهيدية في الفقه الاستدلالي

دروس تمهيدية في الفقه الاستدلالي، اثر باقر ایروانی (متولد 1328ش)، کتابی است مقدماتی در فقه استدلالی، برای محققین و طلابی که تازه با علم فقه آشنا شده‌اند.

دروس تمهيدية في الفقه الاستدلالي
دروس تمهيدية في الفقه الاستدلالي
پدیدآورانایروانی، باقر (نويسنده) جامعة المصطفی العالمیة. دفتر برنامه ریزی و تدوین متون درسی (سایر)
ناشرجامعة المصطفی العالمية
مکان نشرایران - قم
سال نشر1377ش - 1416ق
چاپ1
موضوعفقه جعفری - قرن 14
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
4د9الف 183/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این کتاب، شامل تحقیقات و پژوهش‌های ارزشمندی در زمینه «ویژگی‌های مکتب فقهی اهل‌بیت(ع)» و ادوار فقه امامی و نقش و جایگاه آن است که برای طلاب مبتدی و دانش‌پژوهان تازه‌کار، پژوهشی مهم محسوب می‌شود؛ زیرا ذهن ایشان را به روی ریشه‌ها و اصول تحقیق فقهی باز کرده و مراحل تطور آن تا عصر حاضر را برای آنان، تبیین می‌نماید[۱].

مؤلف در هر مسئله‌ای، بین فتوا (حکم) و دلیل (سند) تفاوت قائل شده و هیچ حکم شرعی را بدون آنکه دلیلی برای آن ذکر نماید، رها نکرده و برای هر حکمی، دلیل آن را بیان نموده است[۲].

نویسنده در مورد هر مسئله، به استقصای تمامی اقوال و ذکر صاحبان آنها نپرداخته است؛ زیرا قصد داشته با نگارش این اثر، کتابی استدلالی را تهیه نماید که برای کسانی که در مرحله نخست، می‌خواهند به علم فقه بپردازند، مفید و سودمند باشد؛ لذا در این کتاب، فقط به ذکر مهم‌ترین آراء و نظریات، به‌همراه اشاره به تعدادی از شواهد برای شناسایی روش استنباط، بدون پرداختن به اقوال مختلف پیرامون مسئله مورد بحث، اکتفا نموده است[۳].

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کتاب، آن است که مؤلف، افزون بر متانت محتوا و قوت و استحکام آن، سهولت تعبیر و وضوح آن را، برگزیده (و بر دشوارنویسی ترجیح داده است)؛ تا بدین وسیله، این مغالطه که «فقه و اجتهاد، در گرو مطالعه کتاب با عبارات پیچیده و مغلق می‌باشد و سهولت بیان و وضوح عبارات، موجب سطحی‌نگری و سادگی علمی است» را از بین ببرد[۴].

نویسنده در برخی از موارد فقهی، نظریه و دیدگاهی غیر از آرا و نظریات مشهور داشته و به اختلاف با نظریه مشهور، تمایل نشان داده است. وی دلیل مخالفت خود با نظریه مشهور را پس از بررسی ادله مشهور و بحث درباره آن، ابراز نموده است[۵].

نویسنده در تبویب مطالب کتاب، از تبویب چهارگانه محقق حلی و کسانی که پس از وی، این روش را برگزیده‌اند، پیروی کرده است که عبارت است از تقسیم فقه به عبادات، عقود، ایقاعات و احکام[۶].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص7
  2. ر.ک: همان، ص7-8
  3. ر.ک: همان، ص8
  4. ر.ک: همان
  5. ر.ک: همان
  6. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه کتاب.

وابسته‌ها