درر السحابة في معرفة من أجمعت على تصحيح ما يصح عنهم العصابة

    از ویکی‌نور
    درر السحابة في معرفة من أجمعت على تصحيح ما يصح عنهم العصابة
    درر السحابة في معرفة من أجمعت على تصحيح ما يصح عنهم العصابة
    پدیدآورانآل عصفور، محمد علی بن محمد تقی (نويسنده) آل سعید، حسن بن علی (محقق)
    سال نشر1437ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    درر السحابة في معرفة من أجمعت علی تصحیح ما یصح عنهم العصابة اثر محمدعلی بن محمدتقی آل عصفور (متوفی 1365ق)، در معرفی اجمالی و مختصر راویانی که ابو عمرو، محمد بن عمر بن عبدالعزیز کشى (متوفای 350ق)، آن‌ها را تصدیق نموده و مورداعتماد خوانده است، با تحقیق و تعلیق حسن بن علی آل سعید منتشر شده است.

    نویسنده، به دنبال بررسی ادعای اجماعی است که در رجال کشی مطرح گردیده است. وی منشأ این ادعا را همان چیزی دانسته که شیخ ابو عمر کشی، در سه ‌نقطه از کتاب خود، بدان اشاره کرده است؛ کتابی که شیخ طوسی، آن را خلاصه نموده و امروزه به نام «اختیار معرفة الرجال» معروف است. علاوه بر این، این اجماع در کتاب «عدة الأصول» شیخ طوسی نیز ادعا شده است[۱].

    علمای متأخر، پذیرفته‌اند که نام این گروه را «اصحاب الإجماع» بنامند، درحالی‌که کشی با تعبیر «الفقهاء» از ایشان یاد کرده است. تحقیق پیرامون بررسی‌ها و مباحث روایی و رجالی است که متأخرین، بدان پرداخته‌اند و آن را موضوعی قرار داده‌اند که در مقدمه یا نتیجه‌گیری کتب روایی خود، جستجو و بررسی کرده‌اند. موضوع این کتاب، چیزی است که از آن، به‌عنوان مبحثی مهم در علم رجال یاد شده است، زیرا به‌وسیله آن، حکم به صحت و اعتبار بسیاری از روایاتی که ضعیف دانسته شده، خواهد شد[۲].

    کتاب با مقدمه مفصلی از محقق، آغاز شده است که در آن، ضمن اشاره به موضوع موردبحث[۳]، به شرح‌حال مفصل نویسنده پرداخته شده و اطلاعاتی پیرامون نام و نسب، ولادت، اساتید و شاگردان، تألیفات و وفات وی، در اختیار خواننده قرار گرفته[۴] و در پایان، ضمن اشاره به نسخ خطی کتاب[۵]، به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در آن، اشاره شده است[۶].

    در مورد هر راوی، ابتدا به نام و نسب وی اشاره شده و سپس، توثیقاتی که پیرامون وی وارد شده، ذکر گردیده است. از جمله این راویان، می‌توان به زراره بن اعین[۷]، معروف بن خربوذ[۸]، برید بن معاویه عجلی[۹] اشاره کرد.

    پانویس

    1. مقدمه، ص11
    2. همان
    3. مقدمه، ص9
    4. همان، ص13- 24
    5. همان، ص27
    6. همان، ص31
    7. متن کتاب، ص61
    8. همان، ص63
    9. همان، ص65

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها