دانشنامه فقه پزشکی

    از ویکی‌نور
    دانشنامه فقه پزشکی
    دانشنامه فقه پزشکی
    پدیدآورانقاسمی، محمد علی (نويسنده)
    ناشرمرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1395ش
    چاپ1
    شابک978-600-388-031-3
    موضوعپزشکی (فقه)
    زبانفارسی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    /ق2 پ43 198/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دانشنامه فقه پزشکی، اثر محمدعلی قاسمی، مجموعه‌اى نسبتاً فراگیر از مسائل فقه پزشکى است که با روشى اجتهادى تبیین شده تا بدین‌‌وسیله، به اساتید و دانش‌پژوهان این رشته به‌طور خصوص و دانشوران فقه به‌طور عموم، کمکى شده و گامى در راستاى رشد فقه و اجتهاد برداشته شود.

    آنچه باعث اهمیت اثر حاضر شده، آن است که موضوعات آن، بر اساس اهمیت، تازگى و کاربردى بودن در فقه پزشکی انتخاب شده و به‌ترتیب حروف الفبا، مطرح گردیده است. همچنین برخی از قواعد فقهی که کاربرد گسترده و فراگیری در فقه پزشکی دارند، به‌عنوان قواعد فقهی این عرصه، به شیوه جالبی ارائه گردیده تا در سایر مباحث، از نتایج بررسی‌ها، بهره‌گیری شود[۱].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که سعى شده است در آن، از تکرار مطالب، پرهیز شود و در حد امکان، مطالب هر عنوان به‌صورت موجز تبیین شود؛ چون مى‌توان براى بسیارى از موضوعات تدوین‌شده، کتابى مستقل نگاشت، اما طویل‌نویسى از موضوع این نوشتار خارج است[۲].

    برخی دیگر از ویژگی‌های کتاب را می‌توان در امور زیر، خلاصه نمود:

    1. موضوعات با توجه به عنوان انتخاب‌شده، به‌ترتیب حروف الفبا تدوین شده است تا دسترسى به آن‌ها آسان‌تر باشد.
    2. در موضوعات بررسى‌شده، پنج نکته اساسى رعایت شده و در پاره‌اى موارد، به نکات پیرامونى مباحث اصلى پرداخته شده است، تا به تکمیل مباحث یادشده در طرح، کمکی شده باشد:

    الف)- تیبین موضوع: در راستاى روشن شدن مرکز بحث، سعى بر آن بوده تا نخست تبیینى رسا از موضوع شود تا مفهوم، جایگاه و ارتباط‍‌ موضوع کاوش‌شده با فقه پزشکى آشکار گردد.

    ب)- تبیین دیدگاه‌ها: در ذیل هر عنوان، پس از تبیین موضوع، مهم‌ترین دیدگاه‌هاى فقیهان آورده شده است.

    ج)- بررسى ادله اقوال: درخور هر موضوع، استدلال‌ها و دلیل‌هاى مطرح‌شده، به‌وسیله صاحب‌نظران بررسى شده است. البته گویا نظرگاه‌هاى فقیهان معاصر و پیشین بیشتر مد نظر نویسنده بوده است.

    د)- بیان دیدگاه برگزیده: با تبیین ادله و رد و ایرادهاى صورت‌گرفته، دیدگاه نویسنده روشن مى‌شود، ولى به‌اختصار پس از هر مرحله، دیدگاه مؤلف به‌صراحت بیان شده است.

    ه‍‌)- در راستاى غناى هرچه بیشتر، در پایان بررسى هریک از عناوین، استفتائات و نظرات مراجع عظام تقلید آورده شده است تا خوانندگان بتوانند متن پاسخ‌هاى فقیهان را به مسائل فقه پزشکى جدید در اختیار داشته باشند[۳].

    از جمله مطالب مطرح‌شده در کتاب، می‌توان به «قاعده اتلاف و تسبیب»[۴]، «اجرت پزشک»[۵] و «انرژی‌درمانی»[۶] اشاره نمود.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص43؛ پیشگفتار، ص50
    2. ر.ک: پیشگفتار، ص50
    3. ر.ک: همان، ص50-51
    4. ر.ک: متن کتاب،ص55
    5. ر.ک: همان، ص167
    6. ر.ک: همان، ص191

    منابع مقاله

    مقدمه، پیشگفتار و متن کتاب.


    وابسته‌ها