جامع القراءات

    از ویکی‌نور
    جامع القراءات
    جامع القراءات
    پدیدآورانروذباری، محمد بن أحمد (نويسنده) عنزی، حنا‌ن‌ بنت عبدالکریم بن محمد (محقق)
    سال نشر1438ق - 2017م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد3
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جامع القراءات، عنوان کتاب 3 جلدی ابوبکر محمد بن احمد بن هیثم رودباری (به عربی روذباری) بلخی (زنده در 489ق) است که با تحقیق حنا‌ن‌ بنت عبدالکریم بن محمد عنزی در موضوع قرائات قرآن کریم به چاپ رسیده است.

    جامع القراءات از کتاب‌های قدیمی در علم قرائات است که در دوران طلایی قرائات نگاشته شده؛ زیرا از بزرگان علمای این علم مانند حسن بن علی اهوازی روایت کرده است[۱]. تحقیق این اثر توسط محقق آن، عنوان رساله دکتری وی بوده است در بخش قرآن کریم دانشکده اصول‌الدین دانشگاه محمد بن سعود[۲]‌.

    از ویژگی‌های این اثر علاوه بر قدیمی بودن و روایت از بزرگان قرائات مانند ابو علی اهوازی و احمد مروزی و...، این است که متضمن قرائات عشر و دیگر قرائات است و اختلاف میان این قرائات را در اصول و فرش بیان کرده است. همچنین بسیاری از آرای اهوازی و دیگر علما را از طریق این اثر می‌توان فهم کرد؛ چراکه این آرا در کتاب‌های مختصری که به دست ما رسیده وجود ندارد. همچنین این کتاب، مشتمل بر طرق قرائات کثیره است و ابن جزری درباره آن گفته: مانند این اثر در علم قرائات، نوشته نشده است. ذکر وجوه قرائات متعدده از ائمه عشره و راویان آنها در این کتاب در حدی است که انسان را در توثیق قرائات و تفسیر و لغت از دیگر کتاب‌ها بی‌نیاز می‌کند. علاوه بر اینها این اثر مشتمل بر همه موارد مربوط به قرائت از حیث روایت و درایت است و منظومه نادری در تاریخ علم تجوید از قرن چهارم هجری به آن ضمیمه شده که مؤلف آن را از استادش، اهوازی روایت کرده است؛ این منظومه تجویدی همان منظومه ابوعبدالله محمد بن یوسف خراسانی در مخارج حروف و صفات است[۳].

    نویسنده در این اثر به قرائات ائمه ده‌گانه مشهور از زبان یازده امام از ائمه قرائات پرداخته و مطالب آن را در 20 باب مطرح کرده است که هر باب نیز مشتمل بر فصولی است...[۴].

    از صفحه 33 تا 41 مقدمه کتاب، درباره محتوای کلی مطالب کتاب و شیوه مؤلف در آن، بحث شده است که به علت مفصل بودن مباحثش، خواننده‌ای که توانایی خواندن کتاب‌های عربی دارد را به مطالعه آنجا ارجاع می‌دهیم.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص6
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص6-7
    4. ر.ک: همان، ص33

    منابع مقاله

    مقدمه.

    وابسته‌ها