تقريب النفع و تيسير الجمع بين القراءات السبع

    از ویکی‌نور
    تقریب النفع و تیسیر الجمع بین القراءات السبع
    تقريب النفع و تيسير الجمع بين القراءات السبع
    پدیدآورانغمری، نبیل هاشم بن عبدالله (نویسنده)
    عنوان‌های دیگراعلام اهل القرآن باسانید شیخنا المقری المکی بن کیران
    ناشردار البشائر الإسلامیة
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1425 ق
    چاپ1
    شابک9960-44-268-3
    موضوعقاریان

    قرآن - تجوید

    قرآن - قرائت
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏76‎‏ ‎‏/‎‏غ‎‏8‎‏ت‎‏7
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تقريب النفع و تيسير الجمع بين القراءات السبع نوشته سيد نبيل بن هاشم بن عبداللّه الغمرى آل باعلوى كتابى است كه در موضوع قرائت‌هاى هفت‌گانه قرآن كريم به زبان عربى در دو جلد نگارش يافته است.نویسنده در مقدمه‌اى با عنوان «إعلام اهل القرآن بأسانيد شيخنا المقرئ:المكّى بن كيران» به معرفى شيخ و استاد قرائت خود پرداخته است.در اين مقدمه شرح‌حال شيوخى كه أسانيد شيخ و استاد مؤلف بدانها منتهى مى‌شود به همراه نام تأليفات و آثار آنها آمده است.همچنين اسانيد ابن كيران به ابن جزرى و ابوعمرو دانى و اصحاب قرائات در بابى ديگر از مقدمه و اسانيد خود ابن جزرى به شاطبى و ابوعمرو دانى و اصحاب قرائت‌هاى سبعه و نيز اسانيد ابوعمرو الدانى به قراء سبعه و نيز اسانيد استاد مؤلف دربارۀ حديث«رحمت» و موطّأ مالك و صحيح مسلم و بخارى در ديگر ابواب اين مقدمه ذكر شده است.

    پس از مقدمه، نویسنده وارد موضوع اصلى كتاب يعنى بيان قرائت‌هاى هفتگانه شده و قواعد كلى و عمومى و فرش الحروف و... را در اين كتاب بيان مى‌كند.

    نویسنده در جلد اول«تقريب النفع و تيسير الجمع» اصول قرائت هريك از قراء سبعه يعنى عاصم، نافع، ابن كثير، ابوعمرو بصرى، ابن عامر شامى، حمزه و كسائى را بيان و قرائت‌هاى منحصربه‌فرد هريك را نيز ذكر مى‌كند.در اين جلد همچنين نام راويان هريك از اين قراء به همراه شرح‌حالى كوتاه از ايشان و نيز قرائت‌هاى خاص هريك ذكر شده است.

    در جلد دوم، نویسنده با ترسيم جدولى اختلاف قاريان در مورد فرش الحروف و قرائات را به روش شاطبى كه در منظومه خود براى تسهيل جمع بين قائلين به يك نحوه از قرائت و مخالفين ايشان رمزهايى قرار داده است، يادآور شده و در جدولى ديگر موارد تكراری «فرش الحروف» و موارد اختلاف آن را ذكر كرده است.

    در ادامه ضمن ترسيم جدولى به بيان «فرش الحروف» تك‌تك سوره‌هاى قرآنى پرداخته است.همچنين ابدال‌هاى صورت گرفته توسط «ورش» و «سوسى» و نيز «ادغام‌هاى كبير»صورت گرفته از جانب سوسى در سوره‌هاى قرآنى طى جدول‌هايى جداگانه بيان شده است.

    ساختار

    كتاب در دو جلد تنظيم شده است:

    جلد اول:در مقدمه جلد كه مشتمل بر 7 باب و هرباب داراى فصولى است به معرفى استاد نویسنده كتاب يعنى مكّى بن عبدالسلام بن مكّى بن كيران متوفاى 1421 هجرى پرداخته و اسانيد وى را يادآور مى‌شود.

    سپس وارد متن كتاب شده و طى يك مقدمه و ابواب هفت‌گانه به معرفى تك‌تك قراء سبعه و نيز معرفى راويان ايشان مى‌پردازد.هريك از اين ابواب خود داراى فصول متعددى است.در پايان هم فهرست مطالب كتاب يادآورى شده است.

    جلد دوم: مشتمل بر يك باب با عنوان: «في جدولة ما للقراء من الاختلاف في الفرش و الرموز» که داراى 4 فصل به شرح ذيل است مى‌باشد:

    فصل:ذكر ما يتكرر من الفرش و الاختلاف فيه.

    فصل:ذكر سائر فرش الحروف

    فصل:ذكر مالورش و السوسى من الإبدال

    فصل:ذكر ما للسوسى من الادغام الكبير في القرآن

    در پايان هم به معرفى ساير آثار نویسنده و نيز فهرست مطالب كتاب پرداخته شده است.

    نسخه‌شناسى

    كتاب به قلم «السيد نبيل بن هاشم بن عبداللّه الغمري آل باعلوى» و به زبان عربى در دو جلد نگارش يافته است.جلد اول مشتمل بر 400 صفحه و جلد دوم 248 صفحه را دربردارد.

    اين كتاب در قطع رقعى با جلد شوميز اولين‌بار در سال 1425 هجرى توسط انتشارات «دار البشائر الاسلامىة» بيروت منتشر شده است.

    وابسته‌ها