ترجمة ريحانة رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم: الإمام الحسين عليه‌السلام من تاريخ مدينة دمشق

    از ویکی‌نور
    ترجمة ريحانة رسول‌الله صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم الإمام الحسين عليه السلام من تاريخ مدينة دمشق
    ترجمة ريحانة رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم: الإمام الحسين عليه‌السلام من تاريخ مدينة دمشق
    پدیدآورانابن عساکر، علی بن حسن (نویسنده)
    ناشرمجمع إحياي فرهنگ اسلامي
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1414ق.
    چاپدوم
    زبانعربي
    کد کنگره
    ‏د8 الف220183 / 99 DS

    ترجمة ريحانة رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم: الإمام الحسين عليه‌السلام من تاريخ مدينة دمشق تألیف ابوالقاسم، على بن حسن بن هبةالله شافعى (499-571ق)، معروف به ابن عساكر، مورخ، محدث و سياح دمشقى، این اثر، حاوی مباحث مربوط به امام سوم، امام حسین(ع) است که از کتاب تاریخ مدینه دمشق فراهم شده است.

    کتاب تاریخ مدینة دمشق، تألیف ابن عساکر از کتابهای مرجع و مهم تاریخی است که نویسنده، کوشیده است تا حوادث و شخصیتهایی را که به نحوی به دمشق و شامات مربوط بوده‌اند در آن گرد آورد. ویژگی کتاب، ذکر اخبار همراه با استناد آنها است.

    محقق پر تلاش این اثر، سعی کرده بخش شرح حال امام حسین(ع) و اخبار و احادیث پراکنده در این رابطه را از تاریخ ابن عساکر جمع‌آوری و در ۴۰۲ حدیث تنظیم کند.

    کتاب به شیوه شرح حال و زیستنامه‌نویسی تنظیم و از تولد امام حسین آغاز شده است. ولادت، کنیه امام، مدت عمر، شهادت، نام گذاری، شباهت امام به پیامبر(ص)، سخنان پیامبر در حق آن حضرت، آقای بهشتیان بودن امام، و نزول آیه تطهیر در حق اهل بیت، تعدادی از عنوان‌ها و موضوعات مطرح شده در این کتاب است.

    دوست داشتن امام حسین(ع) به سفارش پیامبر(ص) و پرهیز از بغض به آن حضرت، ابراز علاقه پیامبر به امام حسن(ع) و امام حسین(ع)، سوار کردن آن دو بر دوش پیامبر، در آغوش گرفتن پیامبر آن دو را تعیین جایگاه آن دو از سوی پیامبر در قیامت، سفارش‌های مؤکد پیامبر در حق آن‌ها، سخنان صحابه در باره آنان، حج امام حسین(ع)، کرامات امام، زیارت قبور شهدای بقیع از سوی امام، اخبار شهادت امام از سوی پیامبر و راویان این خبر، خروج امام از مدینه برای سفر به عراق، در خواست بیعت از امام برای یزید، دعای امام در عاشورا، خطابه وی در روز شهادتش، رخدادهای سفر به کربلا و اعزام مسلم به کوفه، خبر شهادت امام حسین(ع) توسط علی(ع)، رخدادهای شگفت در عالم طبیعت هنگام شهادت امام، گرفتاری‌های قاتلان امام حسین(ع)، قتل امام و توهین به سر بریده امام، گریه ام سلمه در شهادت امام حسین(ع)، نوحه‌سرایی جنیان بر امام، زیارت قبر آن حضرت، تاریخ شهادت امام، اقوال مربوط به شهادت امام و مرثیه سرایی‌های مربوط به شهادت امام، از جمله مباحث مطرح شده در این کتاب است.

    محقق کتاب، علاوه بر تصحیح و استخراج متن، توضیحات فراوانی در باره رجال و وقایع، نوشته و نسخه بدل‌ها را تعیین و مطالب را به مصادر آنها ارجاع داده است. کلمات مبهم را اعراب گذاری، و مطالبی را نیز، با منابع تاریخی دیگر مقابله نموده و احادیث مشابه را نیز از سایر منابع ذکر کرده است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص124-126


    منابع مقاله

    معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

    وابسته‌ها