تحفة النبلاء من قصص الأنبیاء

    از ویکی‌نور
    تحفة النبلاء من قصص الأنبیاء
    تحفة النبلاء من قصص الأنبیاء
    پدیدآورانابن‌کثیر، اسماعیل بن عمر (نويسنده)

    ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی (خلاصه کننده) ابن‌ غنیم‌، غنیم‌ بن‌ عبا‌س‌ (محقق)

    عفانی، سید (مقدمه‌نويس)
    عنوان‌های دیگرقصص‌ الإنبیا‌ء. برگزیده‌
    ناشرمکتبة التابعین ** مکتبة الصحابة
    مکان نشرامارات - الشارقه ** عربستان - جده ** مصر - قاهره
    سال نشر1419ق - 1998م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف۲ ق۶۰۱ 88 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تحفة النبلاء من قصص الأنبیاء تلخیص و گزیده قصص الانبیای ابن کثیر (701-774ق) است توسط ابن حجر عسقلانی(773- 852). قصص الانبیاء کتابی است برگرفته از جلد اول بدایه و نهایه ابن کثیر با محتوای قصه‌های انبیای الهی. ابن حجر در این کتاب، علاوه بر تلخیص، اضافات و تعلیقاتی نیز در تحسین یا تضعیف نظرات یا روایات مذکور توسط قصص الانبیای ابن کثیر دارد.

    کتاب بدایه و نهایه ابن کثیر، از قدیم الایام تاکنون مورد قبول عموم مردم و خواص علما بوده، بخصوص جلد اول از آن. زیرا بخش خاصی از این جلد با عنوان «قصص الانبیاء» برگرفته شده است که در آن از قصه آدم ابوالبشر(ع) شروع می‌شود و تا پایان قصه عیسی مسیح(ع) را در بر می‌گیرد.

    روش ابن کثیر در اين اثر، تفسيرى و اجتهادى است و بعد از ذكر آيات، روايات تفسيرى را آورده و بعد به بررسى و تحليل پرداخته است.

    این بخش، به صورت کتاب مستقلی با عنوان قصص الانبیای ابن کثیر، بارها به چاپ رسیده است. محقق کتاب، غنيم‌ بن‌ عبا‌س‌ بن‌ غنيم، به نسخه‌ای خطی از این اثر برخورد کرده که با خط حافظ ابن حجر، نوشته شده است. ابن حجر، مطالب این اثر را ابتدائا برای خودش و سپس برای استفاده دیگرانی که علاقمند به آن هستند، تلخیص کرده بوده است. وی، همچنین به دلیل کثرت تصانیفی که درباره سیره نبوی(ص) و خلفای پس از ایشان وجود دارد، بحثی از این موارد در این کتاب به میان نیاورده است. از آنجایی که قصد ابن حجر در تلخیص این کتاب، ارائه یک اثر مختصر بوده است، او برخی از موارد کتاب ابن کثیر را به دلیل تطویل مباحثی که داشته، حذف کرده است. جالب توجه این که ابن حجر، مواردی را در تلخیصش از این کتاب، به آن افزوده که در اثر ابن کثیر، وجود نداشته است. البته همانطور که معلوم است، مطالبی که شخصی مانند ابن حجر بر کتاب بیفزاید، مطالبی مفید خواهد بود. ابن حجر علاوه بر این اضافات، تعلیقات مهمی نیز در ترجیح یا تضعیف بسیاری از مسائل یا تصحیح یا تضعیف بسیاری از احادیث مطرح شده توسط ابن کثیر _در کتاب برگرفته از جلد اول کتابش که با عنوان «قصص الانبیاء» چاپ شده_ به این اثر افزوده است.[۱]

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق بر کتاب، ص4

    منبع مقاله

    مقدمه کتاب.

    وابسته‌ها