تاریخ نیروی دریایی اسلام در مصر و شام

    از ویکی‌نور
    تاریخ نیروی دریایی اسلام در مصر و شام
    تاریخ نیروی دریایی اسلام در مصر و شام
    پدیدآورانعبادی، احمد مختار (نويسنده)

    سالم، عبدالعزیز (نويسنده)

    سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. نمایندگی ولی فقیه. مرکز تحقیقات اسلامی (سایر)
    عنوان‌های دیگرتاریخ البحریه الاسلامیه فی مصر و الشام ** تاریخ البحریه الاسلامیه فی مصر و الشام. فارسی
    ناشرسپاه پاسداران انقلاب اسلامی. نمايندگی ولی فقيه، مرکز تحقيقات اسلامی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر13سده
    چاپ1
    شابک-
    موضوعدریا نوردی - سوریه - تاریخ - دریا نوردی - مصر - تاریخ - دریا نوردی - کشورهای اسلامی - تاریخ - دریا نوردی - کشورهای عربی - تاریخ
    زبانفارسی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /‎‏ع‎‏2‎‏ ‎‏ت‎‏2041 117 ‏VK‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تاریخ دریانوردی اسلامی در مصر و شام، ترجمه «تاريخ البحرية الإسلامية في مصر و الشام»، نوشته احمد مختار العبادی و سید عبدالعزیز سالم است که توسط مرکز تحقیقات اسلامی به فارسی ترجمه و در دو جلد منتشر شده است.

    پژوهش‌های نوین علمی، نقش مهم نیروی دریایی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و علمی را به اثبات رسانده است؛ ازاین‌رو پژوهشگران نسبت به این مسئله عنایت ویژه‌ای نشان داده‌اند و دراین خصوص تألیفات مفصلی داشته و آن را از اساسی‌ترین مباحث تاریخی تلقی کرده‌اند[۱]‏.

    جلد اول کتاب، مشتمل بر دو باب و هر باب حاوی فصولی است. نویسنده در فصل اول این جلد، پس از بیان تاریخچه‌ای مختصر از دریانوردی اسلامی، سه عامل را برای به ‌وجود آمدن دریانوردی اسلامی ذکر کرده و مورد بررسی قرار داده است؛ از آن جمله است ارتباط دو کشور مصر و شام و متحد شدن آنها در عملیات جنگی بر ضد بیزانس‌ها[۲]‏.

    در فصل دوم، نیروی دریایی در مصر و شام در دوران عباسیان و طولونیان مطرح شده است. در آغاز دوران عباسیان، فعالیت دریایی مسلمان‌ها در مصر و شام در مقطع زمانی نزدیک به پنجاه سال متوقف گشت[۳]‏. بعدها مهم‌ترین پایگاه‌های دریایی مصر و شام در اسکندریه، دمیاط، عکا و مانند آن ایجاد گردید[۴]‏.

    در باب دوم، موضوع کتاب در عصر فاطمیان در پنج فصل بررسی شده است[۵]‏.

    جلد دوم، حاوی سه باب است. باب اوّل، پیرامون دریانوردى نیل است که در آن، درباره دریاى نیل و جنگل آن و نقش تأسیسات صنعتى و کشتی‌ها و حوادث تاریخى و پایگاه‌هاى دریایى که در دوران ایوبیان و ممالیک در آن ایجاد شده، سخن رفته است.

    باب دوم، پیرامون دریاى سرخ و پایگاه‌ها و شناورهاى آن و اهمیت آن براى مصر به دلیل ارتباط آن با حجاز، یمن، اقیانوس هند و بازرگانى شرق است با بیان پایگاه‌هاى نظامى که در زمان مورد بحث ما، در آب‌هاى آن ایجاد شده بود.

    باب سوم، پیرامون دریاى مدیترانه است که مصر و شام را به اروپا و مغرب عربى وصل مى‌کند، با بیان مهم‌ترین حوادث جنگ و صلحى که در عصر ایوبیان و ممالیک در آب‌هاى عربى آن به وقوع پیوسته است[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص10
    2. ر.ک: متن کتاب، همان، ص18
    3. ر.ک: همان، ص36
    4. ر.ک: همان، ص50-44
    5. ر.ک: همان، ص64
    6. ر.ک: مقدمه، ج2، ص2

    منابع مقاله

    مقدمه‌های جلد اول و دوم و متن کتاب.

    وابسته‌ها