بررسی آخرین و برترین آراء و نظریه‌ها پیرامون ارث زوجه از زمین

    از ویکی‌نور
    بررسی آخرین و برترین آراء و نظریه ها پیرامون ارث زوجه از زمین
    بررسی آخرین و برترین آراء و نظریه‌ها پیرامون ارث زوجه از زمین
    پدیدآوراندانش، محمدحسن (نويسنده) فاضل لنکرانی، محمدجواد (نویسنده)
    ناشرمرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390ش
    چاپ1
    شابک978-600-5694-14-7
    موضوعارث (فقه) - زنان - وضع حقوقی و قوانین (فقه) - فقه جعفری - قرن 14
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏ج‎‏8‎‏ب‎‏4 197 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    بررسی آخرین و برترین آراء و نظریه‌ها پیرامون ارث زوجه از زمین تقریر درس خارج فقه آیت‌الله محمدجواد فاضل لنکرانی است که در بحث ارث زوجه از زمین در ماه رمضان 1430ق، ایراد گردیده و با تحقیق و تحریر محمدحسن دانش، منتشر شده است.

    فرع فقهی «ارث زوجه از زوج و محرومیت وی در برخی موارد»، به عنوان یکی از مهم‌ترین مسائل مورد ابتلاء جامعه دینی و علمی به‌شمار می‌رود و از دیر زمان تاکنون، مطمح انظار علما صالحین سلف و محط افکار فقها عالمین خلف قرار داشته و دارد. کتاب حاضر، حاصل حضور نویسنده در بیست و دو جلسه درسی است که در ماه رمضان، فرع فقهی یاد شده مورد مداقه مقرر محترم قرار گرفته و پس از تقریر توسط نویسنده، در اختیار خوانندگان قرار گرفته است[۱].

    تلاش و کوشش نویسنده در این اثر بر این مطلب استوار بوده است که با حفظ اصالت درس‌گفتارهای ارائه شده، به نقل‌های مطروحه و نقدهای منقوله پرداخته و از مرز ساده‌نویسی مباحث و روان‌نویسی مطالب، تجاوز ننماید. البته تنظیم سیر منطقی بحث، تخریج مصادر و ارجاعات، تبویب ساختار کتاب، تبیین استدلالات و تفکیک آنها از یکدیگر و برخی مسائل دیگر، همگی در نگارش کتاب، مد نظر قرار گرفته است تا مخاطب به سادگی بتواند به عمق مباحث، پی‌ببرد[۲].

    مطالب کتاب، در قالب هفت فصل ارائه شده است. در فصل نخست، به تحریر محل نزاع پرداخته شده و دو نزاعی که در این مسئله وجود دارد، اشاره شده است. اول اینکه آیا زوجه از جمیع ماترک زوج ارث می‌برد یا از ارث بعض ما ترک، محروم است؟ نزاع دوم آن است که کدامین زوجه از میراث زوج محروم است؟ آیا مطلق زوجه از ارث محروم است؟ بدین معنا که فرزنددار بودن یا نبودن او از زوج، در محرومیتش تأثیری ندارد یا اینکه محرومیت زوجه از ارث، صرفا مخصوص زوجه‌ای است که از زوج فرزند ندارد[۳].

    در پایان از مجموع مطالب طرح شده در این هفت فصل، به این نتیجه رسیده است که نظریه مشهور پیرامون محرومیت مطلق زوجات- چه ذات ولد و چه غیر ذات ولد- مطابق با تحقیق و موافق با ادله معتبر و روایات موجود است[۴].

    پانویس

    1. مقدمه، ص6
    2. همان
    3. متن کتاب، ص14- 15
    4. همان، ص411

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها