الموسوعة النحوية و الصرفية الميسرة مرتبة ترتيبا معجميا حسب حروف الهجاء

    از ویکی‌نور
    الموسوعة النحوية و الصرفية الميسرة مرتبة ترتيبا معجميا حسب حروف الهجاء
    الموسوعة النحوية و الصرفية الميسرة مرتبة ترتيبا معجميا حسب حروف الهجاء
    پدیدآورانعبدالعلیم، ابوبکر علی (نويسنده)
    ناشرمکتبه ابن سينا
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1419ق - 2004م
    چاپ1
    شابک977-271-673-9
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ع2م8 6141 PJ
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الموسوعة النحوية و الصرفية الميسرة مرتبة ترتيبا معجميا حسب حروف الهجاء، اثر ابوبکر علی عبدالعلیم، کتابی است که در آن، اصطلاحات صرفی و نحوی برحسب ترتیب الفبایی و به‌صورت مختصر و موجز توضیح داده شده است.

    نویسنده، معتقد است که علم نحو، علمی است که بر تعامل و تداخل موضوعات در یکدیگر، مبتنی است، نه بر تراکم و انباشت موضوعات و از این لحاظ، همانند توری است که به شکل دایره‌وار ساخته شده و پرداختن به ابتدا و انتهای موضوعات آن، معلوم نیست و از این لحاظ، علم نحو، در ساخت تدریجی خود، به هم تنیده بوده و هر بخش، مستقل از قبل و بعد خود نیست[۱].

    این امر، زمانی بیشتر روشن و آَشکار می‌شود که بخواهیم مطالب و مواد نحوی را به‌صورت معجمی، ارائه نماییم. چنین کاری در علم نحو، مانند بسیاری از علومی که معارف و مطالب آن، فقط با حروف الفبا به یکدیگر مرتبط هستند، نیست؛ زیرا در علم نحو، هر موضوعی صلاحیت دارد که تحت بیش از یک ترتیب، فهرست شود و این امر، باعث شده است تا عرضه مباحث و مطالب نحوی، به‌صورت معجمی، کاری مشکل و سخت به نظر آید. به عقیده نویسنده، به همین دلیل است که تعداد فرهنگ لغت‌هایی که به‌صورت صحیح، به شکل معجم نوشته شده است، بسیار اندک و محدود می‌باشد؛ درحالی‌که علم نحو، به دلیل تداخل و هم‌پوشانی موضوعات و تشعب و پیچیدگی آن، سزاوار است سهم بیشتری از ارائه واژگانی و عرضه به‌صورت معجمی داشته باشد[۲].

    با توجه به مطالب فوق، نویسنده تلاش نموده است تا دایرةالمعارف حاضر را علی‌رغم برخی اشکالات موجود، به‌منظور جبران برخی از کاستی‌های موجود در این زمینه، در اختیار خوانندگان قرار داده و الفاظ مربوط به صرف و نحو عربی (اعم از اسامی، افعال و حروف) را به شکل موسوعه و به‌ترتیب حروف الفبا، به‌صورت آسان و روان، توضیح دهد.

    از جمله ویژگی‌های کتاب، استفاده نویسنده از جداول برای ارائه بهتر و دقیق‌تر مطالب و فهم بهتر آنهاست[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص3
    2. ر.ک: همان، ص3-‌4
    3. ر.ک: متن کتاب، ص9

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها