المنتخب في أصول الرتب في علم التصوف

    از ویکی‌نور
    المنتخب في أصول الرتب في علم التصوف
    المنتخب في أصول الرتب في علم التصوف
    پدیدآورانباعونیه، عایشه‌بنت یوسف (نويسنده) هومرین، ت. امیل (محقق)
    سال نشر2014م
    چاپ1
    شابک978-0-8147-2916-8
    موضوعتصوف - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    8م2ب 288 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب المنتخب في أصول الرتب في علم التصوف، اثر عایشه باعونیه، کتابی است در معرفی چهار اصل مهم در تصوف و سیر و سلوک و اشاره به آیات و روایات واردشده درباره آنها.

    کتاب با مقدمه کوتاهی از نویسنده آغاز شده و مطالب دربردارنده چهار اصل مهم در تصوف و سلوک عرفانی می‌باشد. نویسنده در مقدمه، اهل تصوف را «أهل الله» نامیده و چنین عنوان داشته است که مقامات و جایگاه‌های ایشان، بی‌شمار می‌باشد، اما هر فروعی از آن‌ها، دارای اصولی است که مقامات از آنها منشعب می‌شود و آن اصول عبارتند از: توبه، اخلاص، ذکر و محبت[۱]. لذا در ادامه، به‌تفصیل، با استفاده از آیات و روایات، به تشریح این چهار اصل، پرداخته شده است.

    اصل اول، توبه: در این قسمت، ابتدا به آیاتی از قرآن کریم که به موضوع توبه، اختصاص یافته، اشاره شده است؛ مانند آیه 31 سوره نور: «وَ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكمْ تُفْلِحُونَ» (و ای اهل ایمان، همه به درگاه خدا توبه کنید، باشد که رستگار شوید) و سپس، به بررسی لغوی و اصطلاحی واژه توبه پرداخته و در ادامه، آثار آن را از جمله رضایت خداوند، برشمرده و به روایاتی در این زمینه، اشاره کرده است؛ از جمله روایتی از پیامبر(ص) که فرمودند: «إذا تاب العبد من ذنوبه أنسی الله حفظته ذنوبه و أنسی جوارحه و معالمه من الأرض حتی يلقی الله تعالی و ليس عليه شاهد من الله تعالی بذنب» (وقتی بنده از گناهان خود توبه می‌کند، خداوند گناهان او را از خاطر حافظان (فرشتگان نگهبان) او و اعضای بدن او و جایگاه‌هایی از زمین که در آن گناه کرده، می‌برد تا خدا را ملاقات کند بی‌آنکه شاهدی از ناحیه خدا بر گناه او باشد)[۲].

    اصل دوم، اخلاص: در این قسمت، به آیاتی مانند آیه 2 سوره زمر « فَاعْبُدِ اللَّهَ مُخْلِصًا لَهُ الدِّينَ» (خدای را پرستش کن درحالی‌که دین را برای او خالص گردانیده باشی) و روایاتی در باب اخلاص، اشاره شده است[۳].

    اصل سوم، ذکر: در این قسمت، به سخن قشیری پیرامون اهمیت و آداب ذکر اشاره شده است[۴].

    اصل چهارم، محبت: در این قسمت، ضمن اشاره به شرط محبت، فرق میان حبیب و خلیل بیان و روایاتی در اهمیت محبت در دین، ذکر شده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7
    2. ر.ک: متن کتاب، ص8
    3. ر.ک: همان، ص20
    4. ر.ک: همان، ص31
    5. ر.ک: همان، ص45

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها