المدخل إلی تاریخ علم الأصول

المدخل إلی تاريخ علم الأصول، نوشته مهدی علی‌پور است. اصل کتاب به زبان فارسی بوده است، ولی توسط علی ظاهر به عربی ترجمه شده است.

المدخل إلی تاریخ علم الأصول
المدخل إلی تاریخ علم الأصول
پدیدآورانعلی‌پور، مهدی (نويسنده) ظاهر، علی (مترجم)
ناشرمرکز المصطفی(ص) العالمي للترجمة و النشر
مکان نشرایران - قم
سال نشر1388ش - 1430ق
چاپ1
شابک978-964-195-100-1
موضوعاصول فقه شیعه - تاریخ
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ع8 د4043 148 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مؤلف در مقدمه، با اشاره به اهمیت بحث تاریخی در علوم و فوائد آن، به‌ویژه در علم اصول، چند شیوه بحث تاریخی در علم اصول را معرفی می‌کند که شامل تاریخ تطور، تاریخ علما و محققین، تاریخ تبویب و تنظیم مسائل و بحث تاریخی درباره مسائل این علم، می‌شود[۱].

روش کار نگارنده در این کتاب، عمدتا از نوع اول (بحث در مراحل علم) است؛ گرچه به تاریخ علما و تاریخ تبویب و تاریخ مسائل علم اصول هم اشاره شده است[۲]. به ادعای نویسنده، این کتاب شاید جزو نخستین آثار تفصیلی و مستند در این موضوع باشد. در این اثر در کنار طرح مباحث تاریخی، به تحلیل بسترهای پیدایش مسائل علم اصول توجه و تلاش شده تا شخصیت‌های مهم اصولی و لبّ اندیشه‌های اصولی آنان برجسته شود[۳]. همچنین به‌صورت مختصر، به تاریخ علم اصول در میان اهل سنت هم اشاره شده است[۴].

کتاب در پانزده درس تنظیم شده است: ابتدا معرفی علم اصول فقه و تاریخ آن و موضوع و غرض و غایت آن و تاریخچه پیدایش و تأسیس، آمده است. سپس ادوار تطور علم اصول بدین صورت آمده است: دوره اول: دوره تأسیس؛ دوره دوم: دوره توسعه و تدوین‌های کامل و گسترده؛ دوره سوم: دوره تکامل؛ دوره چهارم: دوره پیدایش جریان اخباریون و نحوه پیدایش آنها و ضعف علم اصول؛ دوره پنجم: دوره شکوفایی و احیای تفکر اصولی و تحولات شگرف در علم اصول؛ دوره ششم: دوران ژرف‌نگری در علم اصول (شیخ مرتضی تا محقق اصفهانی). در درس پانزدهم، اصول فقه در عصر حاضر به بحث گذارده شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص45
  2. ر.ک: همان، ص46
  3. ر.ک: همان، ص48
  4. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها