المختصر النصيح في تهذيب الجامع الصحيح

المختصر النصيح في تهذيب الجامع الصحيح اثر مهلب بن ابی صفره (متوفی 435ق)، در تلخیص کتاب «صحيح البخاري» نوشته محمد بن اسماعيل بخاری (199- 256ق).

المختصر النصيح في تهذيب الجامع الصحيح
المختصر النصيح في تهذيب الجامع الصحيح
پدیدآورانابن‌ ابو ‌صفره‌، مهلب‌ بن‌ احمد (نويسنده) بخاری، محمد بن اسماعیل (نویسنده)
سال نشر1428ق
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
ب3ج 2012 119 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مهلب در مقدمه خود، به منظور آگاهی دادن از موضوع کتاب و چگونگی بهره‌مندی از مطالب آن، به روشنی و وضوح، روش و رویکردی که در آن دنبال نموده را توضیح داده است[۱].

دلایل و اسباب اختصار کتاب و اهداف آن

گویا عده‌ای از تکرار احادیث موجود در صحیح بخاری و وجود تناقضات ظاهری در روایات آن، به او شکایت کرده و از وی خواسته‌اند که آن را مختصر نموده و آثار و فواید آن را برای آنان، روشن کند تا بدین وسیله، حفظ و به خاطر سپردن روایات این کتاب ارزشمند و درک آنها برای ایشان، آسان‌تر شود. وی برای این منظور، به جمع‌آوری سندها و احادیث و بررسی و تفقه در آنها و رفع موارد تکرار شده در این کتاب، پرداخته است[۲].

وسائل و ابزار اختصار

نویسنده مواضع تکرار شده در صحیح بخاری را با دقت، مورد بررسی قرار داده و سپس، با مدنظر قرار دادن اینکه حذف مکررات باعث کاهش فواید کتاب نشود، به تهیه طرحی پرداخته است که با توجه به قرائن موجود، می‌توان موارد تکراری را حذف نمود. مهمترین روش و رویکرد وی در این زمینه را می‌توان در امور زیر، مورد بررسی قرار داد:

  1. اختصار اسانید: بیشتر احادیث صحیح بخاری، به نسخه‌های خطی و اجزاء حدیثی که نسل اول ثبت‌کنندگان سنت نوشته‌اند، بازمی‌گردد و مؤلف در اختصار خویش، به این نکته توجه داشته و به اصل و منشأ حدیث، نگاه کرده و اسانید آن را به کسی که سلسله راویان دور آن می‌چرخد، که ممکن است صحابی، تابعی یا تابعی تابعی باشد، برگردانده و موارد تکراری را حذف کرده است.
  2. اختصار متون: مؤلف با محدود کردن خود به یک روایت از حدیث، در کاستی‌ها و معضلاتی که کسانی که پس از او، اقدام به چنین کاری کرده‌اند، گرفتار نشده است. وی با بررسی تمام سندهای حدیث، کاملترین آن‌ها از نظر سیاق را برگزیده و سپس، مناسب‌ترین باب را برای آن انتخاب و آن روایت را در آن باب، گنجانده است.
    1. اختصار تراجم مذکور در صحیح بخاری و امور متعلق به آن[۳].

پانویس

  1. مقدمه محقق،صفحه ل
  2. همان
  3. همان،صفحه ل- ع

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها