المحرز في شرح الموجز في‌ أصول‌ الفقه‌

    از ویکی‌نور
    المحرز في شرح الموجز في‌ أصول‌ الفقه‌
    المحرز في شرح الموجز في‌ أصول‌ الفقه‌
    پدیدآورانعبدی، محمدحسین (نويسنده) سبحانی تبریزی، جعفر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرالموجز في‌ أصول‌ الفقه‌. شرح
    ناشرذوی القربی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1393ش - 1435ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المحرز في شرح الموجز، که در دو جلد منتشر شده، تألیف محمدحسین عبدی و شرح کتاب «الموجز في أصول الفقه» نوشته جعفر سبحانی است.

    نویسنده در ابتدای شرح، هدف خود را از نوشتن این شرح، چنین عنوان می‌دارد: گرچه کتاب الموجز، برای آشنایی طلاب مبتدی، با علم اصول فقه نوشته شده است، اما برای رسیدن به این هدف، لازم است که همچون دیگر کتب درسی، به مطالب و عبارات آن دقت شود و دانش‌پژوهان، در این امر یاری شوند؛ ازاین‌رو برای کتاب مذکور، شرح و تعلیقه‌ای به‌صورت مزجی نوشته شد که برطرف‌کننده ابهامات و مسهل عبارات سخت آن باشد. درعین‌حال از اصطلاحات فنی که در این مقطع و سطح برای طلاب مبتدی لازم نیست، اجتناب شود[۱].

    شرح نیز همچون متن کتاب، مشتمل بر یک مقدمه و هشت مقصد است و شامل همه ابواب علم اصول فقه از مباحث الفاظ گرفته تا اصول عملیه و تعادل و تراجیح، می‌شود. در بخش مقدمه، مطالب خوبی جهت آشنایی طلاب مبتدی با علم اصول، آورده شده است که دانستن آنها برای کسی که در پی آشنایی و شروع مطالعه این علم است، لازم و مفید است؛ مطالبی از قبیل تعریف علم اصول فقه و رابطه آن با علم فقه و تقسیم مباحث علم اصول، وضع و اقسام آن، حقیقت و مجاز و علائم آنها، اصول لفظیه...، مشتق و اقسام آن در بخش مقدمه آورده شده است. سپس بقیه مباحث در مقاصد هشت‌گانه کتاب بحث شده است. ویژگی خوب شرح این است که در عین مزجی بودن، عبارات شرح با عبارت متن اصلی کتاب، کاملا هماهنگ است و خواننده در حین مطالعه، درعین‌حال که ابهامات کتاب، برایش برطرف می‌شود، ولی ذهنش از متن اصلی، دور نمی‌گردد؛ درحالی‌که یکی از آفت‌های شروح مزجی، غفلت و دور شدن خواننده از متن اصلی مصنف است؛ به‌طوری‌که گاهی انسجام مطالب متن اصلی از هم گسسته می‌شود.

    متن کتاب به عربی روان، نوشته شده و در مواقع لزوم در پاورقی توضیحات مختصری نیز داده شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ج1، ص8

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها