الدين و الدولة في إثبات نبوة النبي محمد(ص)

    از ویکی‌نور
    الدين والدولة في إثبات نبوة النبي محمد صلى الله عليه و سلم
    الدين و الدولة في إثبات نبوة النبي محمد(ص)
    پدیدآورانطبری، علی بن سهل (نويسنده)

    نویهض، عادل (محقق)

    نویهض، عادل (مقدمه‌نويس)
    ناشردار الآفاق الجديدة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1393ق - 1973م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ط2د9 221 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الدين و الدولة في إثبات نبوة النبي محمد(ص)، تألیف علی بن سهل بن ربن طبری (متوفای247/260ق)، آشنا به علوم ادیان و طبیب داروشناس سده 3ق/9م، است. کتاب با هدف اثبات حقانیت دین اسلام و برتری آن بر سایر ادیان به رشته تحریر درآمده است. عادل نویهض بر کتاب مقدمه نوشته و تحقیق آن را به انجام رسانده است.

    کتاب با شرح حالی از مؤلف آغاز شده است. آن‌گونه که محقق اثر نوشته تصویر روشنی از زندگانی او در منابع نیامده است و تنها از طریق کتاب حاضر و کتاب دیگرش «فردوس الحكمة» می‌توان حدس‌هایی به ‌دست آورد[۱]‏. در انتهای این ترجمه به اسامی 12 اثر از او اشاره شده است[۲].

    پس از مقدمه کتاب، دو مقاله با عناوین «علی بن ربن» به قلم محمد کردعلی[۳] و «مؤلفات العرب و مصنفاتهم»، به قلم سامدی حداد، شرح حال مختصری از علی بن سهل طبری و آثارش ارائه شده است[۴].

    ابن ربن در این کتاب حقانیت دین اسلام و برتری آن را بر دیگر ادیان مورد بررسی قرار داده و اطلاعاتی درباره ادیان هند و فرق گوناگون اسلام و مسیحیت در ده باب آورده است[۵].

    نویسنده در بخشی از مباحث مقدماتی، در اشاره به تحریف دین مسیحیت می‌نویسد: «نصاری در ابتدای شریعت دینشان گفتند ما به خدای خالق آشکار و نهان ایمان می‌آوریم، اما به دنبال آن سخنشان را تغییر داده، گفتند که مسیح خالق است و آفریده نیست؛ پس تناقض در کلامشان آغاز شد. این در حالی است که با مراجعه به کتب دینی ایشان خواهیم دید که این کلامشان مخالف با اعتقاداتشان است؛ چراکه کتب دینی آنها اثبات می‌کند که الله صانع و ماسوایش مصنوع است»[۶].

    توحید و دعوت به آنچه سایر انبیا به آن دعوت کردند، فضایل سنن و شرایع دین اسلام، آیات (معجزات) نبی(ص) که اهل کتاب آنها را مورد تردید و انکار قرار دادند، خبر دادن آن حضرت از آینده و امی بودن پیامبر(ص)، از جمله دلایل حقانیت دین اسلام است که در ابواب ده‌گانه کتاب به‌تفصیل شرح و توضیح داده شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5-6
    2. ر.ک: همان، ص18-19
    3. ر.ک: متن کتاب، ص25
    4. ر.ک: همان، ص28
    5. ر.ک: انزابی‌نژاد، رضا، ج3، ص546
    6. ر.ک: متن کتاب، ص45

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. انزابی‌نژاد، رضا، «دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1374.



    وابسته‌ها