الخاطريات

    از ویکی‌نور
    الخاطريات
    الخاطريات
    پدیدآورانابن جنی، عثمان بن جنی (نويسنده) شا‌کر، علی‌ ذوالفقا‌ر (مصحح)
    ناشردار الغرب الإسلامي
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1408ق - 1988م
    چاپ1
    موضوعزبان عربی - نحو - زبان عربی - شواهد شعری - فقه اللغه عربی - زبان عربی - واژه نامه‎‌‌ها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    2خ2الف 6151 PJ
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الخاطريات، اثر ابوالفتح عثمان بن جنی (321-392ق)، مجموعه‌ای است از مباحث پراکنده و متفرقه و نظرات مؤلف پیرامون مسائل مربوط به مباحث لغوی و ادبی.

    این کتاب، تحت عناوین دیگری چون «المسائل الخاطريات» و «الخاطرات» نیز نامیده شده است[۱].

    مؤلف اثر حاضر، در مبانی مطالعات لغوی و ادبی عرب، جایگاه والایی داشته و کتاب او، منبع اصلی اکثر آثار عمده‌ای است که پس از او، در زمینه‌های لغت و ادبیات، آمده است. این امر، نه‌تنها به دلیل درک دقیق و دانش عمیق موجود در کتاب وی به‌واسطه ثبت تلاش‌های پیشینیان از علمای لغت و راویان آن و کاشفان قوانین آن است، بلکه به دلیل جامعیت و ملاحظاتی است که در کتاب او به دلیل شناخت زبانی و ابعاد دستوری، صرفی و معنایی وجود دارد. وی با بسیاری از پدیده‌های لغوی با توانایی برجسته‌ و خاصی در تحلیل، تفسیر و تدوین فرضیه‌های تعلیلی دقیق، سروکار دارد و بدین واسطه، به جایگاه منحصربه‌فردی در مطالعات زبان‌شناسی، به‌ویژه در مباحثی که مربوط به صرف، علل نحو و معانی و روش‌هایی که قبلا در برهان و قیاس استفاده نشده بود، دست یافته است[۲].

    علما و بزرگانی همچون سیوطی در «الأشباه و النظائر»، از این کتاب به‌نیکی یاد کرده و برخی از مطالب آن را، ذکر نموده‌اند[۳].

    با نگاهی کلی به محتوا و مضمون کتاب، در نگاه اول مشخص می‌شود که اثر حاضر، مجموعه‌ای از نظرات و مسائل پراکنده و متفرقه ابن جنی است که گویی پژواک و بازتابی است از آنچه در کتاب‌های معروف او آمده که محتوای کلی و روح آنها را در خود حمل کرده و رویکرد و سبک او در آنها را آشکار نموده و درخشش نبوغ و خلاقیت ذهنی او را در خلال مطالب، مباحث و موضوعات خود، نشان می‌دهد[۴].

    کتاب، دربردارنده مجموعا 279 مسئله در موضوعات مختلف و متنوع می‌باشد که از جمله آنها می‌توان به بحثی ادبی و لغوی درباره کلمه «الفخار»[۵]، «الأميل»[۶] و تأکیدی که در آیه 15 سوره مؤمنون: «ثم إنكم بعد ذلك لميتون»، به‌کار رفته است[۷]، اشاره نمود.

    یکی از ویژگی‌های کتاب، توضیحات جامع، مفصل و مفیدی است که در پاورقی‌ها، در تبیین معنای واژگان و توضیح و تشریح عبارات مذکور در متن، ارائه گردیده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص8
    2. ر.ک: همان، ص7
    3. ر.ک: همان، ص11
    4. ر.ک: همان، ص9
    5. ر.ک: متن کتاب، ص33
    6. ر.ک: همان، ص34
    7. ر.ک: همان، ص37

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها